fredag 5 februari 2016

Omänniskor

Jag gillar att det finns en bad guy som heter Yngve som kan förvandla sig till en snok och att det goda försvaras av Gordon a.k.a. igelkott. Jag gillar att Omänniskor av Nanna Johansson och Kringlan Svensson, utspelar sig i vår alldeles vanliga värld, inte i någon dystopisk framtid efter ett kärnvapenkrig eller i en fantasyvärld med magiker och alver. Nehej, här kan elakingar stoppas av byråkrati, för även omänniskor måste in i det svenska systemet (fast ett hemligt, med massor av regler för att skydda deras existens).

Sigrid Juus har en sopig pojkvän som har dragit ut henne i skogen för att spela in en konstnärlig video (eller hur!?). Hon ska ha på sig nästan ingenting och när Adrian, som sopan heter, tycker att hon ska ta av trosorna också vill Sigrid inte. Men Adrian ger sig inte och försöker tvinga henne, då händer något. Allt blir svart för Sigrid och när hon vaknar igen är hon naken och hennes pojkvän ligger svårt riven under en gran.

Adrian berättar senare att han blivit överfallen av ett stoort lodjur och Sigrid börjar förstå att hon, på något konstigt vis, var det lodjuret. 

Sigrid börjar söka efter svar och kommer i kontakt med SOO, Svenska Omänniskors Organisation, eller de kommer i kontakt med henne (eftersom ingen ska veta att det finns omänniskor är de inte så lätta att hitta). Omänniskor är hamnskiftare alltså personer som kan byta skepnad, från människa till djur. I Sverige finns det ca 750 stycken och en del är tydligen galna. Samtidigt som Sigrid upptäcker att hon är en omänniska är det något/någon som dödar flera människor och SOO måste ta tag i det.

Dessutom börjar Adrian fatta att Sigrid kanske inte är helt mänsklig och att hans storebror, Viktor, verkar gilla Sigrid lite för mycket.  

Kul men riktigt bra svensk urban fantasy! Omänniskor är första delen i en triologi och nu hoppas jag att det inte tar lång tid innan del två kommer.ISBN 9789129695311

      

Inga kommentarer: