torsdag 11 februari 2016

Vad gör man inte

Jag har sagt det förr och nu igen, att förlaget Gilla böcker ger ut riktigt fin-fina historier och Vad gör man inte av Maja Hjertzell är inget undantag. Det är en sorglig berättelse om en familj i spillror och allt som händer under en enda sommardag med tillbakablickar som förklarar varför allt blivit som det blivit.

Tre syskon är på väg för att fira sin mammas födelsedag. De reser inte dit ihop utan kommer från var sitt håll och de berättar själva i egna kapitel om sig och sin familj.

Anders har bett mormor om hjälp att få skjuts till mamman. Mormor är inte bjuden men hon skjutsar gärna Anders. Anders är bakfull, sur och trött. Han känner att han snart inte orkar mer. Kvällen innan var det fest, han var säker på att det skulle bli Erika och han. Men så kom David och allt blev fel. Till och med hans bästis börjar tröttna på att Andres rätt ofta hamnar i skiten. Kvällen slutade med att han blev stoppad för fyllekörning, han som bara hade några månader kvar till att få sitt körkort.

Karoline har lämnat pojkvännens lägenhet för att ta bussen till sin mamma. Hon har knappt gått utanför dörren på hela sommaren. Hon har lovat att komma hem på kvällen, inte för sent. Pojkvännen kallar henne för sparven och det är han som bestämmer, Karoline orkar inte. Hon orkar ingenting och fastän det är sommarlov kan hon inte ta sig för någonting.

Sanna däremot vill leva, festa och ligga runt. Hon känner sig rastlös och verkar bara känna sig riktigt levande när hon är riktigt nära någon annan. Tanken på nästa älskare lockar henne och när hon smyger ut ifrån sin lägenhet på morgonen lämnar hon ännu en som hon vet att det bara var nu och inte något mer. Sedan sätter hon sig i bilen och kör till sin mamma.

 Det finns en storasyster, Lea, men hon kommer inte på kalaset. Lea och Sanna pratar inte med varandra längre och ingen tror att de kommer göra det igen.

Men när denna sommardag är slut kommer mycket att vara annorlunda och syskonen kan se på allt som hänt på ett nytt sätt.

Måste bara säga att Maja Hjertzell skriver på ett sätt jag älskar. Men några få ord kan hon få mig att känna en riktigt varm sommardag. Tryckande hetta, damm-varma grusvägar, ljummen öl, svett som rinner i nacken och känslan av saknad.

ISBN 9789186634735

Inga kommentarer: