torsdag 14 april 2016

Drakhjärta & Hamnskiftare

Drakhjärta & Hamnskiftare av Jerker Hultén är en riktig old school fantasyberättelse. Här finns vättar, drakar, troll, pirater, magiker och andra varelser. Dessutom finns det såklart hjältar med magiska krafter som vaknar upp när de behöver det som allra mest.

Jag tycker att Drakhjärta & Hamnskiftare är en blandning av Harry Potter, Sagan om Ringen, Ronja Rövardotter och Pirates of the Caribbean. Hum, tänker du kanske, hur blir det? Jättebra faktiskt, säger jag då. 

Vera och Albin är två syskon som bor i Nordanländerna med sina föräldrar. De bor i en liten stillsam by där det värsta hotet för syskonen är Annabella och hennes elaka bror som de tvingas gå i skola med.  

Men en kväll när Vera är ute och letar efter magiska väsen blir hon anfallen av två vättar (vättar är onda i Nordanländerna). Precis när hon tror att allt är helt kört blir hon räddad av en drake. Vera trodde inte att det fanns några drakar kvar, att det var typ, utdöda. Men det visar sig att Lill-flamma som draken heter har med sig sina syskon också och de behöver någonstans att gömma sig. De har jagats bort från sitt hem av elaka pirater. Vera tar med sig drakarna hem till sig (hon bor i en stor borg, så det funkar). Hennes föräldrar är lite osäkra på att det är en bra idé, men så blir det.

Det familjen inte vet är att piraterna letar efter drakarna och att de har med sig en ond magiker som vill ta över Nordanländerna och sänka dem i mörker. Detta leder dem mot Vera och Albins familj och mot deras lugna lilla by.
   
Boken heter Drakhjärta & Hamnskiftare och det har att göra med Vera och Albins förmågor som visar sig, mer säger jag inte. Boken är första delen i en serie som fortsätts av Lönnmördare, Kungar & Drottningar och sista delen i serien kommer snart.

Gillar du klassisk fantasy så kommer du gilla serien!


 

Inga kommentarer: