onsdag 13 april 2016

Vattnet drar

Det kan vara så att jag just har läst årets bok och haft årets stora läsupplevelse! Vattnet drar av Madeleine Bäck var ohyggligt bra! En rå, brutal och trollbindande skräckhistoria som luktar granskog och förruttnelse. Den får mig att tänka på TV-serier som Jordskott och True Blood och på böcker som Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och Kleptomania av Hård. Men tro det eller ej, detta är med extra allt och jag längtar tills del två finns att få tag på. För detta är som tur var första delen i en triologi.

Boken utspelar sig i de mörka skogarna i Gästrikland i Hofors, Storvik och Gävle. I en glesbygd som håller på att lägga ner och som liksom känns stillastående. Det finns inga jobb, inget att göra och de flesta vill mest därifrån.

Boken börjar med att ett gäng på fem personer gör inbrott i en kyrka. De ska stjäla kyrksilver och en madonna i trä som ska vara värd massor. En i gänget är Viktor och i kyrkan hittar han en sten som sitter inmurad på altaret. Han bara vet att han måste ha stenen. När han rör vid den händer det något med honom och han lyckas få med sig den ur kyrkan. Detta är inte bra, för när stenen och Viktor har hittat varandra börjar grejer hända. Något vaknar i trakten, något illvilligt och ont.

I boken får vi också följa journalisten Jäger som börjar utreda det som sker, veterinären Krister som verkar ha ett mystiskt förhållande till djur och natur och Beata, en vanlig tjej som verkar kunna se det alla inte ser.

Efter Viktor fått stenen går det ganska snabbt, en tjej hittas mördad vid en badplats och vid samma badplats plockar Beata och hennes kompis Celia, upp en kille som vill ha lift. Beata tycker han är skitläskig, men Celia tar med honom hem. Det skulle hon inte ha gjort, om man säger så...

Krister har mardrömmar och känner att något är väldigt fel, men vet inte vad. Han vaknar på nätterna och ibland är mardrömmarna mer än bara drömmar.

Det är en riktigt våldsam skräckberättelse och det var längesedan jag blev så fast i en bok från sida 1. Det handlar inte bara om hotet från den nyvaknade ondskan, även människorna i trakten är farliga. Viktor och gänget han hänger med är inga mysiga typer. De är våldsamma och ganska läskiga. I orten där de bor langar de sprit åt Harta, ortens gangster och lyckas bli skyldiga honom massor av pengar och det är inget man skojar bort.

Otäckt, rått och alldeles, alldeles underbart! Skulle inte bli förvånad om boken blir film, den skulle bli suverän, Tarantino + jordskott liksom.
ISBN 9789127144804   

Inga kommentarer: