onsdag 4 maj 2016

Skuggsommar

Skuggsommar av Mia Öström får mig att längta till sommaren. Men absolut inte till den sommaren som hon berättar om, en med ensamhet, sorgsenhet och ödesmättad stämning.

Tänk dig att du ska vara på en ö i havet ett helt sommarlov. Det kanske inte låter så dumt, särskilt inte när det är den vackraste sommaren på evigheter. Men tänk dig då att du ska vara på en ganska liten ö med bara ett enda hus och tillsammans med din kusin och hennes familj. Kanske fortfarande kan vara ok, men nu är det så att kusinen hatar dig, fast ni är ganska lika och har haft kul ihop förr. Nu vill hon inte ens titta på dig, prata med dig och absolut inte hitta på något. Jobbigt läge på en liten ö som inte går att lämna. 

Det är Rakel som ska vara med sin kusin Ellika under sommaren. Hennes mamma ligger hemma i lägenheten och mår dåligt, orkar ingenting. Så har det varit hela våren och mamman hade lovat att det skulle bli bra till sommaren, men det blev det inte. Därför är hon med kusinen och känner sig ensammare än ensammast. Hon försöker att bara flyta med, säga tack för maten, att allt bara är bra, tack och bara ta sig igenom sommaren.

Rakel går ofta ned till stranden och till hopptornet som finns där. Det är där hon träffar tvillingarna Lisen och Majken. De blir vänner och de bestämmer att tvillingarna ska lära Rakel att dyka. På skoj bildar de en hemlig hoppklubb och för att få vara med i den måste man klara tre utmaningar, eller Rakel måste klara dem. Tvillingarna ska skriva uppdragen i sanden och sedan måste Rakel göra som det står, annars får hon inte vara med. Och vad har hon för val? Vem ska hon vara med om inte tvillingarna? De gör att hon står ut, fast de kan vara ganska märkliga och oberäkneliga.

När Ellika skadar sig på hopptornet och får sin pappa att vilja riva det bestämmer sig Rakel och tvillingarna att de måste stoppa detta. Tvillingarna menar verkligen allvar och tänker stoppa rivningen till vilket pris som helst.

Skuggsommar var hur bra som helst! Sorgligt, kusligt och Mia Öström skriver så att det går att känna svettdropparna i pannan och hur skönt det kan vara att dyka ned i vattnet en riktigt varm sommar dag. 

ISBN 9789186634742

Inga kommentarer: