tisdag 24 maj 2016

Jack

Jack, För mig är boken Jack skriven av Ulf Lundell, det är något av en klassiker. En generationsroman för de som var unga på 70-talet och riktigt bra.

Men nu har Christina Lindström skrivit en ny Jack och det kan väl inte vara en slump att hon valt den titeln, eller? Kanske har hon valt den för att det behövs en ny bok, för de som är unga idag. Boken tar upp viktiga ämnen som rasism, homofobi, sexism mm. Det är en riktig bladvändare, en hur-ska-det-gå-jag -måste-veta-nu-bok.

Jack är en kille som snart fyller 18 år, han är dokusåpasnygg (som Freja säger), populär bland kompisarna och tjejerna. Han bor med sin mamma och hunden Rolf (Rolf är nog den som känner honom bäst). Hans pappa brukar för det mesta inte finnas med i bilden, bara då och då med långa mellanrum.

Jack verkar inte vara en särskilt trevlig kille, i alla fall inte i början av boken. Eller han är Charmig men verkar ha ganska taskig och hård attityd mot sin omgivning. Han har ett mörkt förflutet i Nordiska motståndsrörelsen och som mobbare. Detta är inget han har bett om ursäkt för och har inga planer på att göra det heller. Han har inte en tanke på det han gjort och hur det påverkat hans omgivning.

Men (det finns alltid ett men) på en fest träffar han Freja, hon är något helt nytt i hans värld. Hon ser inte ut som hans typ (dokusåpatjejer) och hon pratar med honom om allt. Jack blir tokkär och helt plötsligt börjar han tänka i nya banor. Han vill höra vad Freja berättar, inte för att ställa sig in, utan för att hon är skithäftig. Jack vill inte bara få Freja i säng, hon och han betyder verkligen något för honom och han vill att det ska göra det för henne också.

Men (och det är ett massivt men) det som har varit börjar hinna ikapp honom. Frejas bror är någon han verkligen inte vill träffa igen och när han väl gör det, ja då är inget sig likt igen. Sen är det en massa annat också, Jacks pappa hör av sig och berättar att han har en lillebror. Pappan vill att Jack ska hjälpa honom med att passa honom. Jacks mamma har en ny man i sitt liv som är rädd för Jack och Rolf. Det dyker upp en hel del problem för Jack som gör att det inte riktigt är samma kille i slutet av boken, som när den började.

Provläs här!

Christina Lindström har även skrivit Hälsningar från havets botten som jag också gillade massor.

ISBN 978-9132167096

Inga kommentarer: