torsdag 2 juni 2016

En i laget

En i laget består av 14 svenska författares nyskrivna berättelser om fotboll. Om gemenskapen, utanförskapet, lagtoppningen och solidariteten i fotboll.  Känslan av avundsjuka när bästa kompisen blir uttagen till damlaget och du är kvar i flicklaget. Känslan av uppgivenhet när alla i laget utom du får lämna avbytarbänken och bli inbytt under cupen. Om att komma ny till Sverige och kunna möta svenskar på plan, i något som alla kan delta i oavsett språk - fotbollen.

Varje berättelse är mellan 5-20 sidor lång. Eller kort tänker jag - perfekt när man vill läsa en stund på tåget eller på stranden.

Min favorit heter Spelarlöftet och är skriven av radioprofilen Morgan Larsson. Berättelsen är baserad på en verklig händelse - en ungdomstränare ringde in till Morgan på radioprogrammet Christer i P3, under en programpunkt som hette Det moraliska dilemmat.

Hans ungdomslag skulle vara med i en cup. Laget hade två spelare som briljerade och alla de andra försökte hela tiden passa någon av dem. Det var lagets enkla, men hyfsat fungerande, taktik. Det hade inte gått så bra för dem tidigare, de brukade vinna ungefär varannan match, och ingen förväntade sig därför vinst i cupen. Men stämningen var ändå på topp i bussen på vägen dit. Tränaren försökte peppa laget och betona att alla i ett lag var viktiga spelare, och han lovade att alla skulle få vara med och spela i cupen.

Matcherna gick över förväntan och laget klättrade högre och högre i rankningen. Till slut var det dags för finalmatchen. Tränaren var ju lyrisk så klart, men nervös. Laget hade i för sig en bra taktik, men motståndarlagen verkade ha genomskådat den, så nu tänkte tränaren att det var bäst att byta spel. Det var nu det gällde! Nu eller aldrig! Det hade aldrig gått så bra för laget tidigare!

När det bara var några minuter kvar till förlängning stod det 0-0. Spänningen var olidlig, hur skulle det gå, skulle de kunna hålla nollan? Då plötsligt ser tränaren Ivan på avbytarbänken. Ivan tittade apatiskt och tomt framför sig och var inte alls sådär uppstelt och glad som alla de andra i laget. Mådde han inte bra? Snart gick det upp för tränaren att han hade glömt bort Ivan! Alla hade fått sin speltid, alla hade varit delaktiga och tillsammans hade de tagit laget till finalmatchen - alla utom Ivan. Han hade åkt lång väg med buss till cupen, sovit på hårt liggunderlag i flera nätter, hans föräldrar och syskon stod nu och hejade på laget. Men Ivan hade inte fått vara på med plan. Inte en sekund hade han fått delta i spelet. Och tränaren som stått i bussen och lovat att alla skulle få vara med i cupen, kände sig nu som världens sämsta tränare.

Nu börjar det moraliska dilemmat - hur ska tränaren göra nu? Ska han låta Ivan, som faktiskt är ganska dålig på fotboll, få gå in de sista minuterna av matchen? Ivan kanske mycket väl kommer att passa bollen till motståndarlaget, eller ännu värre - göra självmål. Hela laget kommer att hata Ivan i så fall. För att vara schysst mot Ivan borde tränaren låta honom sitta kvar på avbytarbänken. Men Ivan ser så ledsen ut. Och alla skulle ju få vara med...

Jag gillar den här boken jättemycket! Författarna skriver på så olika sätt, men ändå om samma ämne, och det gör läsningen spännande och omväxlande. Gillar du fotboll? Då kommer du gilla En i laget.

ISBN: 9789188279026

Inga kommentarer: