fredag 19 augusti 2016

Den kallaste flickan i Coldtown

Var ska jag börja? Jo, kanske med att jag trodde att vampyrböckernas storhetstid var förbi och att jag är glad för att det kommit en ny som är riktigt bra! Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black har gått tillbaka i vampyrhistorian och gjort vampyrerna läskiga igen. Dessutom verkar Holly gilla Ann Rice som skrivit Vampyrkrönikan, vars kändaste bok är En vampyrs bekännelse. Jag tycker hon har inspirerats på ett väldigt bra sätt. Blacks vampyrer är snygga men väldigt, väldigt stygga, precis som Rices.

Tana lever i en värld där vampyrer är en del av vardagen. De har lämnat de mörka källarhålorna, kyrkogårdarna och visat sig för världen. Först blev det rena vampyr-bonanzan, massor av människor blev vampyrer eftersom smittan spreds lätt via vampyrbett. Nu har myndigheterna lyckat kontrollera vampyrerna genom att skapa Coldtowns, städer som man inte kan lämna hur som helst. Där får vampyrerna bo tillsammans med människor som råkade hamna där och alla som söker sig dit på jakt efter evigt liv. Livet där live-streamas och bloggas om och verkar ganska flashigt. Blir du biten så måste du bege dig till en Coldtown enligt lag och det är det som händer Tana och hennes f.d. pojkvän Aidan.

De var på en fest tillsammans med kompisar i en stuga i skogen. Någon glömde att stänga ett fönster och på morgonen när Tana vaknar i ett badkar är alla utom Aidan och hon döda. Han är fastkedjad i en säng och full av vampyrbett. Vid ett element sitter en skadad vampyr, Gavriel, fastkedjad och ganska snart fattar hon att vampyrerna som mördat alla finns i källaren. Tana räddar Gavriel, Aidan och blir under flykten från stugan rispad av en vampyrtand, är hon smittad eller inte? Alltså måste de allihop till närmaste Coldtown. Men de galna mördarvampyrerna följer efter dem och vem är egentligen vampyren (ja, han är jättejättesnygg) som följer med dem.

Tana kan inte åka hem eftersom hon är rädd för att bli vampyr och skada sin lilla syster och pappa. Det hände liksom med deras mamma och Tana bär fortfarande ett ärr från mammans attack. Hon måste se till att vara frisk, helst att Aidan också blir det och samtidigt försöka överleva bland alla vampyrer. Ja,  hon och Gavriel gillar varandra dessutom mer och mer.

Enligt Black är detta ingen serie, men samtidigt har hon inte stängt dörren för att göra en uppföljare. Hoppas på det.ISBN 9789129694925

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det en del 2?

Jennie Elmén sa...

Tyvärr inte. Men hennes nya bok "Den mörkaste delen av skogen" verkar riktigt bra
MVH
Jennie