måndag 15 augusti 2016

Mitt extra liv

Det handlar om vi och dom. Om rädslan för det man inte känner till. Om modet att stå för vad man tycker. Och känslan av ovisshet när man inte vet vad man tycker.

Vad hände egentligen? Igår satt jag och spelade Mortal Combat 3 med Ubbe, vi sköt fienden rakt i fejjan fastän att han sa "No, please help me". Idag har jag just släppt ner en kille från flyktingförläggningen i vår källare. Han var jagad och behövde skydd. Killen knackade på vår ytterdörr och sa "Please, help me" när jag öppnade. Första gången stängde jag bara dörren rakt i ansiktet på honom. Men andra gången han kom och knackade på släppte jag in honom. Vad skulle jag göra?

I Hellevik vill de flesta att flyktingarna ska bort, att de ska återvända hem. "De flesta lever på bidrag, de tar våra jobb, de snattar som råttor i centrum". Nu har en grupp flyktingar rymt från förläggningen. Ortsborna samlas på kvällarna och jagar rymlingarna. Nu är det bara en kvar. Han sitter i min källare. Youssef är kvar också förresten, men han är stjärnan i vårt basketlag, han är den som gjort att Hellevik Tigers har gått från sämsta till bästa laget, så han är så klart omtyckt. Det är skillnad med Youssef, han räknas inte in ibland de andra flyktingarna. Han behövs, utan honom kommer laget börja förlora igen. Youssef kan få stanna.

Albin i min klass pratar varje dag om de svarta aporna som ska ut. Fast i nästa mening pratar han om Youssef, om hur bra han är, och att det inte verkar klokt att Youssef har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Hur ska det gå för Hellevik Tigers om inte Youssef får stanna? Alva, den finaste och snyggaste tjejen i Hellevik, hon som kanske kan bli min tjej, hon tycker väl inte som Albin och de andra? Eller gör hon det? Varför har hon annars ett hakkors i sitt halsband?

Vi och dom. Stanna eller försvinna. Hata eller acceptera.

Mitt extra liv av Johan Unenge är sååå bra. Den är lätt att läsa men ändå ingen bok man sträckläser, eftersom den tar upp ett ämne som man vill stanna upp och fundera kring innan man läser vidare. Det är en serieroman, vilket här innebär att den är en vanlig berättelse med inslag av sidor i serieformat. Boken kom ut första gången 2009, men är lika brännande aktuell och viktig idag. Detta är en bok som väcker tankar och funderingar och som sätter spår i sin läsare. På ett bra sätt.

ISBN: 9789163890260

Inga kommentarer: