onsdag 12 april 2017

Saeculum

Jag gillade Poznnskis trilogi som startade med Sveket väldigt mycket och därför var mina förväntningar på Saeculum höga. Förutom att jag har problem med att uttala titeln så är detta en riktig höjdare som snabbt blev riktigt spännande. Boken har flera skräckingredienser, ett gäng ungdomar ska ensamma ge sig ut i en avlägsen skog där det enligt sägen finns en förbannelse. De har inga mobiler eller ficklampor. De ska övernatta flera nätter, men en efter en försvinner de spårlöst. Transport och hjälp kommer först om flera dagar.

Bastian pluggar medicin på universitetet och lägger all sin tid på att plugga. Men så träffar han Sandra som är superfin och verkar intresserad av honom. Hon gillar medeltiden och Bastian får hänga med henne på en medeltidsmarknad. Där träffar de Sandras rollspelsgäng och Bastian blir inbjuden att vara med på sommarens lajv. Samtidigt blir han varnad för att lajven brukar vara ganska utmanande. Men Bastian vill följa med, Sandra kommer ju att vara där. Dessutom är Sandras kompisar jättetrevliga, speciellt lajv-ledaren Paul.

Samma dag som Bastian och de andra ska resa iväg på Lajvet ringer en anonym kille och vill varna honom. Killen säger att Bastian ska stanna hemma och att något är fel med lajvet. Men inte stannar Bastian hemma, han tänker att det är någon som vill ha hans plats i rollspelet eftersom platserna bara går till några få utvalda. Alltså åker han iväg.

På tåget får han veta vart de ska och höra om förbannelsen som säger att de som beträder just den marken inte kommer att lämna skogen levande. Men Bastian tror inte på spöken och är helt lugn.
När de kommer fram efter tåg, jeepfärd och gångmarsch har de lämnat allt modernt bakom sig. Inget som fanns efter 1500-talet får finnas i lajvet och allt börjar bra. Men redan efter några timmar försvinner första personen och ingen vet var han är och de kan inte hitta honom. När de går tillbaka till platsen där de lämnat mobiler och annat modernt är mobilerna borta och de kan inte kontakta omvärlden. Därefter blir det värre och värre.


  
ISBN 9789172995437


      

Inga kommentarer: