onsdag 19 april 2017

Dödens märken

Veronica Roth är författaren till mega-dunder-succén Divergent som jag (och typ hela världen) verkligen tokgillade. Dödens märken är första delen av två i hennes nya science fiction-dulogi. Det är ingen uppföljare till Divergent och utspelar sig i en heelt annan värld, i en annan galax. Människor styrs av öden och sina flödesgåvor som ibland är som superkrafter hos vissa. Är Hungerspelen, Cinder, Blodröd väg, Rädda mig inte och Star Wars något man gillar så passar Dödens märken som handen i handsken. Så jag kan nästan börja med  "A long time ago in a galaxy far, far away...."

Akos blev som barn kidnappad tillsammans med sin storebror Eijhe och förd till Shotet, Akos hemlands fiendestat nummer ett. I Shotet härskar en riktigt ond och galen diktator som heter Ryzek. Ryzek har fått veta att en av de kidnappade bröderna kommer att bli landets nya orakel och han vill använda oraklet till att ändra sitt öde. Akos är inte oraklet, men han har lovat sin far (som dödades vid kidnappningen) att han ska rädda Eijhe och ta honom hem igen.

Ryzak har en syster, Cyra, som är känd för att vara hans bödel eller tortyrredskap. Cyras flödesgåva är nämligen att framkalla smärta genom sin beröring. Det innebär att ingen kan röra henne utan att känna smärta och hon känner den själv också. Därför har hon det riktigt jobbigt och har svårt att hitta någon lindring. Men det visar sig att Ryzek har upptäck något, Akos flödesgåva är att neutralisera flödet. När han rör Cyra får han inte ont och hennes smärta försvinner. Därför beordras han att vara Cyras tjänare och smärtlindring.

Akos har från början bara ett mål, att rädda Eijhe och ta sig hem igen. Cyras mål är först att hålla sig borta från Ryzak och hans maktspel. Men varken Akos eller Cyra får det så lätt. De börjar lära känna varandra, gilla varandra och de inser att de måste samarbeta för att överleva, för att rädda Eijhe och för att hindra Ryzak.


 
 

ISBN 9789177015956


 

Inga kommentarer: