lördag 29 juli 2017

Ni kommer sakna mig

Ni kommer sakna mig av Moa Herngren är en sådan bok där du tänker nej, nej gör det inte och så gör personen i boken precis det (och det händer inte en gång heller). My, som är huvudperson i boken, hade verkligen behövt någon som kunde styra upp saker och ting. För jäklar vad snabb resan var från att vara vanlig 17-åring och bo hemma till att vara kriminell och gömma sig från familj, polisen och andra elakingar.

Allt börjar gå utför när My kommer hem från sitt år som utbytesstudent. Hennes bästa vänner är liksom inte som vanligt och de tycker inte My funnits som vän när en av dem haft det jobbigt. De vet inte att My också hade det jobbigt i USA med ensamhet och hemlängtan. Så på en fest blir det värsta bråket och allt blir helt fel. Som grädde på moset åker båda hennes familjer på semester. Mys pappa och hans nya familj åker till Mallorca och hennes mamma och hennes nya kille åker till Dalarna (och Mys lillebror är på kollo). Båda föräldrarna tror att My är med den andra och My känner sig helt övergiven och bortglömd. Hur är det möjligt att föräldrar bryr sig så lite att de glömmer en, tänker My.

Så My bestämmer sig för att sticka, hon vet inte vart bara bort. Hon hamnar (utan att riktigt tänka på det) i familjens gamla hus där hon bodde när hon var liten. Familjen som bor där nu verkar vara bortrest så hon kryper in genom ett källarfönster och övernattar. Men familjen kommer hem och My sticker så fort hon kan. Hon springer ut ur huset och in i en kille som känner igen henne. Han låter henne sticka och de kommer ses igen (viktig del i berättelsen).

Härifrån blir det bara värre och värre. My vägrar vända om och ta sig hem (hon tycker inte hon har något hem). Istället hamnar hon i ett läger i skogen med en ledare av typen Charles Manson, vilket inte heller slutar bra. Gänget i skogen gör inbrott för att försörja sig och i en av deras natträder blir killen som My sprang in i knivskuren av dem. Han hamnar på sjukhus och My kan inte släppa tankarna på honom och inser att hon måste lämna lägret. Vid det här laget är har föräldrarna fattat vad de gjort och My är efterlyst.    

Riktigt sjukt spännande från första till sista sidan. Jag läste lite med andan i halsen för jäklar vad det går undan i svängarna.


   
ISBN 9789163883415

  

Inga kommentarer: