onsdag 9 augusti 2017

Crossover

Kwame Alexander är en amerikansk författare som har skrivit mer än 20 böcker. Crossover är den första som jag läser av honom och det beror kanske på att den är den mest omtalade och prisbelönta. Det är en berättelse om två tvillingbröder, kärlek, familjen, sorg och basket.

Boken är delvis skriven som poesi och då menar jag mer i form av hiphop. Crossover har översatts av Jason Timbuktu Diakité och han har gjort det SÅ bra. Läsningen går snabbt och lätt tack vare en text med en rytm, fart och ord som liksom glöder. 

Boken är uppdelad som en basketmatch, uppvärmning, fyra perioder och övertid. Det är Josh ”Filthy McNasty” Bell som är berättaren i boken. Han är tretton år och både han och hans tvillingbror är riktigt duktiga på basket och båda hoppas på att bli proffs en dag. De har en pappa som varit basketstjärna och nu coachar dem på ett kärleksfullt sätt till att bli så bra som möjligt. Men ganska snart i boken fattar man att pappan inte mår så bra. Men han vill inte till någon läkare och viftar bara bort familjens prat om att han ska gå till en doktor.

Jordan (tvillingbrorsan) har träffat en tjej som Josh kallar Fröken Iste. Josh känner att hon har gjort så att han förlorat sin bror som han tidigare gjorde allt med. De gick till och från skolan tillsammans, gjorde läxorna, spelade basket, pratade basket och allmänt bara hängde ihop, alltid. Nu är Jordan kär och Josh tycker att det suger. Men det blir värre när Josh kastar en stenhård passning rakt i Jordans ansikte under en match och blir avstängd från laget och Jordan slutar prata med honom.

Kanonbok med en annorlunda berättarröst som överröstar det mesta!

Det finns ingen träning inför begravningar. Ingen övning
som kan förbereda dig. Ingen uppvärmning.
Det finns ingen sista chans, och
vi bär alla den grymma midnattsuniformen, 
stjärnlös och ovänlig.
Jag är oförberedd
när döden kommer.
Det här är en match
jag inte kan spela.
Det finns inga regler,
ingen domare.
Ingen kan vinna.

ISBN 9789127149892

   

Inga kommentarer: