torsdag 1 november 2018

De odöda

De odöda av Johan Egerkrans tycker jag är ett passande boktips såhär i Halloweentider. Egerkrans listar ungefär 40 skräckinjagande gastar och blodtrörstiga väsen från hela världen. Det är liksom en uppslagsbok över odöda läskiga varelser. Han säger själv att han alltid varit intresserad av monster och av folktro och att "Det är en ganska morbidbok och ganska grotesk och ganska hemsk bok. Och blodig så klart"

De odöda innehåller förutom fakta om de odöda, tips på vad du kan göra om du stöter på någon av dem (förutom att skika och springa), även var de finns och hur det uppstår. En av mina favoriter i boken är Draugen som är en gast från fornskandinaviska myter. Draugen bor i gravhögen som den blivit begravd i och visar sig som svarta, uppsvällda lik med otäcka ögon. Den krossar sina offer med sin kroppstyngd och dricker dess blod. Så finns Rusalka som är en slavisk variant av vårt skandinaviska sjörå. Glaistig som håller till på de skotska högländerna och som dricker gärna blod men beskyddar barn.

Boken innehåller fina bilder, fast ofta väldigt otäcka. Gillar du Egerkrans så passar jag på att tipsa om hans Nordiska väsen och Nordiska gudar

Inga kommentarer: