onsdag 21 november 2018

The hate U give

Angie Thomas ville skriva en bok om ungdomar som lever det liv som hon själv har levt. Hon växte upp i Jackson, Mississippi och hon minns bl.a. en kväll när hennes vänner skulle stjutsa hem henne. De vågade inte köra in i ett område eftersom de var rädda för vad som kunde hända där, i "orten". Men det var där som Angie bodde och hade sitt hem.

I The hate U give vill författaren uppmärksamma Black Lives Matters rörelsen och hon har inspirerats av verkliga händelser, av Oscar Grant, Trayvon Martin, Tamir Rice, Mike Brown och Sandra Bland. Hon tar upp tunga ämnen som rasism, polisvåld och hur samhället där vi växer upp kan forma oss.

Starr Carters liv är uppdelat i två världar, världen där hon bor och världen där hon går i skolan. Starr bor i en fattig förort med gängkriminalitet och mer eller mindre dagliga skottlossningar på gatorna. Hennes pappa är en föredetta gängledare och därför får hon och hennes familj respekt i området och ingen bråkar med dem. När Starr var tio år blev hennes bästis skjuten i en drive-by och efter det bestämde sig hennes föräldrar att hon och hennes bröder skulle börja i en privatskola i ett finare område. Så nu är Starrs live uppdelat i två, hon är en Starr hemma och en i skolan. Starr i skolan har en vit pojkvän som ingen känner till hemma, hon pratar ingen slang och hon har kompisar som åker till Aruba på loven.

En kväll när Starr är på fest så springer hon på sin barndomskompis Khalil. De har inte träffast på länge men det känns precis som förr när de pratar. Men så är det någon som börjar skjuta på festen och alla flyr. Khalil erbjuder sig att skjutsa Starr hem och eftersom hennes kompis är borta hänger hon med honom. De hinner inte så långt innan de ser blåljus i backspeglen och får köra åt sidan. Starr har fått lära sig tidigt hur man gör om polisen stoppar en, rör dig inte om polisen har ryggen mot dig, håll händerna synliga och gör som du blir tillsagd. Khalil rör sig och polisen skjuter honom, två gånger.

Starr har först svårt att fatta vad som hänt men när media börjar prata om Khalil som en dålig kille, som en thug och langare, då blir det svårt att vara tyst. Khalil var ju så mycket mer för henne. När människorättsorganisationer och vanligt folk protesterar mot våldet som drabbat Khalil och som drabbar människor som honom börjar Starr förstå att hon inte kan vara tyst.

Titlen på boken The hate U give kommer från en av Tupacs tatueringar, THUG LIFE. Det betyder The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. Det betyder, enligt Kahlil i boken "Det samhället ger oss när vi är små får samhället tillbaka när vi är större och börjar göra en massa skit".





Inga kommentarer: