måndag 26 november 2018

Inte din bror av Malin Stehn

Abbe fattar ingenting. Ska en okänd person flytta in i deras hus, i brorsans rum?! I för sig har brorsan flyttat hemifrån för längesen, men ändå. Ingen har frågat Abbe om han vill ha en Hossein i sitt hus?!

Men allt är redan klart. 14-årige Hossein, ensamkommande från Afghanistan, flyttar in. Han trivdes inte på Solgården, boendet för ensamkommande ungdomar som mamma jobbar på. Han var ensam. Men hur ensam kommer han inte vara i vårt hus, tänker Abbe. Mamma och pappa som jobbar mycket, och Abbe som mest sitter framför datorn. Hossein är lika gammal som Abbe, mamma och pappa tänker säkert att han ska ta hand om Hossein - umgås. Glöm det, han är ingen barnvakt!

Abbe har också varit mycket ensam, men har äntligen börjat få en plats i Rasmus gäng. Rasmus är schysst mot honom och bjuder med honom på fester. Abbe har aldrig varit på fest förut. Att stå och hänga en hel kväll med en ölburk i handen kanske inte är väldens roligaste, men det känns skönt att få vara en i gänget. Och Rebecka är ju där...Abbe har fattat att Rasmus inte gillar invandrare "de kommer hit och får en massa bidrag och tar våra jobb!", så han vill inte riskera att Rasmus vänder ryggen åt honom genom att berätta att det bor en afghan i hans hus. Abbe tänker inte hamna utanför igen för Hosseins skull.

Men inget är riktigt som det verkar vara. Rasmus är ingen schysst person. Rebecka är inte den tuffa tjej hon verkar vara. Hossein är inte jobbig och påträngande. Det händer mycket den sommaren. Abbe hinner både lära någon att simma, rädda någon annan från att drunkna, bli förhörd av polisen och kyssa en tjej.

Inte din bror är en bok som stannar kvar i minnet. Jag gillade den jättemycket. Den påminner en om att alla människor bär på bra och dåliga sidor, fina och fula tankar, och roliga och tråkiga minnen.

9789172999701

Inga kommentarer: