onsdag 4 mars 2020

Bli kvar

Bli kvar av Maja Hjertzell är en kort roman om kärleken, livet och om att välja sin egen väg.

Boken utspelar sig under en dag och börjar på morgonen med att Lukas vaknar i sin säng tillsammans med Sophie, sin bästa vän, som han varit kär i sedan alltid. Han är osäker på vad natten betytt för henne. Tills alldeles nyss var de bara kompisar och nu vet han inte vad de är. Men Lukas är säker på att hon kommer att resa iväg under dagen i alla fall. Sophie ska flytta till Göteborg, 26 mil bort, för att börja plugga på Chalmers och hon längtar.

Lukas har bestämt sig för att stanna kvar i byn, spela med sitt band och jobba på macken. Alla hans vänner säger att han borde plugga vidare eftersom han är den smartaste de vet. Men Lukas tycker det känns fel, som att flyta med strömmen och göra som alla andra. Han undrar, "Varför är det så mycket finare och bättre att flytta? Om det ändå bara är att göra som alla andra? Vad är det som är finare med att sätta sig i en studentkorridor och äta nudlar? Vad är det som är finare med att längta bort?

Eftersom Lukas inte vill säga hej då riktigt än, så erbjuder han sig att köra Sophie till Göteborg. Under deras resa får vi veta mer om Lukas och Sophie, som att hon tidigare var ihop med Lukas bästa kompis. Även att Lukas lovat honom att inte bli kär i Sophie. Vi förstår också att Lukas vill att Sophie ska ge honom svar på var de står nu, är de vänner eller mer? Han vill att hon ska stanna hos honom, men han kan inte säga det. Det enda han egentligen är säker på är att han vill att de ska vara tillsammans alltid från och med nu.

Jag tyckte jättemycket om Bli kvar, det är en fantastiskt fin berättelse. Den är lite sorgsen och vemodig, men också varm och härlig!



Inga kommentarer: