tisdag 24 mars 2020

Kyla

Idén till Kyla fick Therese Henriksson en morgon när det var 30 minusgrader ute. På radion pratade de om kylan som slagit till och om hotet av cyberattacker. Det fick henne att börja fundera, vad skulle hända om elen försvann nu och om mobilnätet inte fungerade längre? Strax därefter skrev hon de första kapitlen i boken som blev en riktig höjdare.

Kyla är en bok som rivstartar. Redan på sidan två går strömmen i Åleå, där syskonen Sofia 16 år, Theo 12 år  och Simon 18 år bor. På sidan tre märker de att mobilerna saknar täckning. Vi vet också att deras föräldrar är på semester i Thailand, så de är ensamma hemma och kan inte kontakta sina föräldrar.

Elias är Simons bästa vän och Sofias hemliga pojkvän. Han är på festival 30 mil söder ut, men även där går strömmen och festivalen avbryts. Han förstår ganska snabbt att han måste ta sig hem till sin mamma som är sjuk och till Sofia. Berättelsen pendlar sedan mellan Sofia och Elias.

Ganska snart står det klart att det inte rör sig om något vanligt strömavbrott. Som sagt mobilnätet fungerar inte, inte heller TV, radio eller datorer. Det gör att ingen riktigt vet vad som har hänt. Är det krig eller vad är det som sker? Men det som är tydligt är att det blir kallare och kallare. Sofia, Simon och Theo förstår att de inte kan stanna i lägenheten, där det nu är is på insidan av fönstren. Därför bestämmer de att de ska ta sig till sin morfars gamla stuga där det finns en kamin som de kan elda i. Ett problem är att ingen har körkort, men just nu bryr de sig inte för det handlar om att överleva. 

Sofia är orolig för Elias och undrar om har han det bra på festivalen, finns det ström där eller är han på väg tillbaka igen och i så fall kan han hitta henne. Sofia är en klippa, hon kan jaga, fiska och fixa med skotern. Hon älskade att vara med sin morfar i stugan när hon var liten, så hon har lärt sig massor. Men hon är orolig för sin mamma, pappa, Elias och för vad som händer. Hon är också orolig för Elias mamma som hon vet inte mår bra. Dessutom ligger hemligheten om henne och Elias som en jobbig kil mellan henne och Simon. Hon har inte berättat om dem, hon kan inte eftersom hon tror att Simon också är kär i Elias.

Vi som läser vet att Elias försöker ta sig hem till Sofia och sin mamma. Han vet inte vad som händer, bara att han måste hem till dem. Han vill också träffa Simon för det har varit riktigt konstigt mellan dem det senaste och han vill berätta om Sofia.

Jag tycker Kyla var riktigt spännande och när senaste stormen drog fram och strömmen försvann kunde jag inte låta bli att tänka på boken. För tänk om det otänkbara händer, vad gör du? Kyla är en bok om mod, vänskap, kärlek och om att överleva.




Inga kommentarer: