torsdag 28 maj 2009

En riktig roadmovie!


Ååå, jag är ledsen att boken tog slut så fort. Johanna Nilsson hade gärna fått berätta mer för mig om Janis. Men det hon berättade gjorde hon så bra att Janis kommer att stanna kvar hos mig länge.

Janis och hennes bästa kompis Emelie har planerat sin framtid tillsammans. När de gått ut gymnasiet ska de ut på vägarna, uppleva äventyr, förälskerser och en massa kul. Sen ska de hyra någon liten lägenhet och alltid vara bästa vänner. Men så blir det inte. Emelie är mobbad i skolan och tillslut blir det för mycket för henne. Hon skjuter ned och mördar sju elever och tar tillsist sitt eget liv. Kvar är Janis som försöker förstå vad som hänt och varför.

Hon bestämmer sig för att ge sig ut på Emelies och hennes resa ensam, det är hon skyldig Emelie. Janis är 17 år och har inte körkort, ändå tar hon sin brorsas älskade bil och drar i väg mot norr för att få se norrskenet. Hon mår skit men inser att hon måste fortsätta att leva trots allt. Hennes resa ska bli början på något nytt, i alla fall hoppas hon det.

Hennes framfart beskrivs i ett fasligt tempo och ibland skulle jag vilja att Nilsson kunde berätta mer om alla personer som Janis möter. Men samtidigt är det en roadmovie av klass. Janis möter elaka tafsande lastbilschaufförer, ensamma tanter i skogen (som ger henne en pistol!!), förvirrade mattförsäljare och Kim.


Kim är också på flykt, han vill inte berätta varifrån och varför. Janis förstår att även han mår väldigt dåligt och det skrämmer henne. Han bestämmer sig för att följa med Janis, fast hon inte vill ha sällskap.

En kanonbok som innehåller väldigt mycket. Dessutom är den tyvärr väldigt aktuell i en tid då elever faktiskt skjuts ihjäl i skolan. Läs den nu!

Inga kommentarer: