fredag 29 maj 2009

Livet efter döden går baklänges


Jag har precis läst en väldigt annorlunda och spännande bok om döden och vad som händer då. Boken heter Någon annanstans och är skriven av Gabrielle Zevin. Det var en av mina snälla låntagare på skolbiblioteket som tipsade om den, hon sa att det var en höjdare och jag håller nog med.Allt börjar med att Liz som är 15 år vaknar upp på ett fartyg, men hon vet inte var hon är eller varför hon är där. Långsamt går det upp för henne att hon är död, det är ingen dröm och hon kommer inte att vakna. Hon minns att hon har blivit påkörd av en bil och dött, dessutom att föraren smet från platsen.
När båten når sitt mål får hon veta att hon anlänt till "någon annanstans". Liz försöker stanna kvar på båten för att ta sig hem igen. Men kaptenen berättar att det är en dålig idé, för åker man tillbaka blir man en vålnad. Så Liz stiger av med de andra döda och på bryggan väntar hennes mormor som hon aldrig träffat. Dagen efter hon anlänt är det en informationsdag för att förstå hur allt funkar i det nya landet. Liz får veta att hon inte kommer att bli äldre, utan yngre. När hon är bebis igen så skickas hon tillbaks till vår värld igen. Allt är mycket skumt tycker Liz.
Liz tycker allt är orättvist, hon vill bli äldre, få ta körkort, bli kär, få barn och helst barnbarn. Men det kommer inte att hända, hon dog i förtid. Hon längtar dessutom hem och det enda hon vill är att ta sig tillbaka igen. Det finns en plats där man kan titta in i de levandes värld och Liz blir helt besatt av det. Tills hon träffar Owen och blir förälskad, då börjar livet i någon annanstans bli något att leva för. Men Owen har en fru som fortfarande lever och som han älskar.
Jag vet det låter snurrigt, men det är en bra bok, lite åt fantasy hållet.

Inga kommentarer: