tisdag 16 mars 2010

En bok om överlevnad


För ett par veckor sedan läste jag i Hallands Nyheter att skolinspektionen menar att skolan är dåliga på att hantera mobbing. Lärare och rektorer reagerar allt för passivt, trots att de vet vad som på går. Det är bland annat detta som Jag finns av Maja-Maria Henriksson handlar om. Boken bygger på författarens egen uppväxt och den är superbra, men hemsk. Att människor kan vara så djävliga!
Boken handlar om Johanna som är fjorton år. I skolan är hon helt utstött och dessutom misshandlas hon mer eller mindre dagligen av två killar. De brukar fimpa sina cigarretter på henne, sparka henne, slå henne, ta sönder hennes kläder, tafsa på henne och förnedra henne på alla möjliga sätt. Hon vet att lärarna vet, men ingen gör något.
Johanna bor med sin mamma och lillebror, deras pappa verkar inte finnas med i bilden längre. Johannas mamma verkar ha allvarliga problem själv. Hon misshandlar också Johanna, både med ord och fysiskt. Ibland lägger hon Johanna över knät och smiskar henne, ibland häller hon pepper i munnen på henne, men värst är orden. Hennes mamma säger saker som, "finns det en gud så skulle han skratta åt dig" och ibland slänger hon ut Johanna för att "hon inte orkar ha henne i sitt hus längre" med mera. Mamman förnekar helt att Johanna är mobbad och hon förstår inte hur illa hon gör henne.
Johanna brukar stå och titta på sig själv i badrumsspeglen och hon hatar det hon ser. Hon är på väg mot botten och vad händer då?

Gripande och riktigt otäck berättelse om att försöka överleva mot alla odds.

2 kommentarer:

Karin J. sa...

Den var jättehemsk men bra!
Det kändes ju hoppfullt på slutet i alla fall!

Anonym sa...

En bra bok, tycker jag också. Ibland kan denna typ av bok bli för "snyftig", men det blir inte denna. Boken är en väckarklocka åt vuxenvärlden som ibland har skygglappar.

/Petra