söndag 7 mars 2010

Suggestiv verklighet!


Åke Edwardssons böcker Samurajsommar och Drakmånad är underbara pärlor som absolut förtjänar att läsas av många. De är del ett och två i en serie och den första, Samurajsommar, blev nominerad till Augustpriset. Fast jag tycker nog del två är strået vassare, men båda är helt sagolikt bra. Om jag inte har missförstått allt så kommer det en del tre, snart hoppas jag.

Böckerna handlar om Kenny, eller Tommy som han egentligen heter. Han döpte om sig till Kenny när han bestämde sig för att bli Samuraj. Kenny var tvungen att försöka finna ett lugn i sin ganska kaotiska tillvaro och tanken på samurajerna hjälpte honom. I Samurajsommar är Kenny på Kollo, men det är inte ett trevligt kollo. Det styrs av den tyranniska "kärringen" och hennes son. Kenny är där för fjärde året i rad och han avskyr det varje minut, samtidigt finns det inget alternativ. Hans pappa är död och hans mamma mår väldigt dåligt psykiskt. Alltså återstår kollot, kärringen och Kennys kompisar. Fast detta året blir det sista som Kenny är på kollo, eftersom stämningen och spänningarna blir allt värre. När sommaren är slut återstår det bara en rykande hög av kollot och det är bara Kenny och hans närmaste vänner som vet hur det gick till.

I Drakmånad mår Kennys mamma allt sämre, hon kan inte handla mat, inte städa, ibland går hon ut på stan i bara nattlinne. Situationen är ohållbar och Kenny vet det. Kennys kompis Kerstin, som han lärde känna på kollot har också problem. Hennes mamma super och kan inte ta hand om henne och hennes lillebror. Mamman började med det när deras pappa försvann för ett halvår sedan och hon har inte slutat sen dess. När lillebrodern skickas för att bo hos deras farmor får Kerstin nog. Hon orkar inte bära sin mamma till sängen när hon slocknar på hallgolvet, hon orkar inget mer. Kenny vill inte bli omhändertagen av myndigheterna och bestämmer sig för att rymma, Kerstin känner det mer som om hon flyr.
Så börjar den fantastiska boken, Kerstin och Kennys rymning/flykt är så fruktansvärt spännande. De träffar så klart människor under resans gång och Edwardsson är väldigt bra på att skildra människor på ett par sidor. Jag vill också åka med i Kristers bil mot nya äventyr.
En bok där man pendlar mellan hopp och förtvivlan, men hela tiden hoppas man, låt det gå bra, låt dem rymma en liten bit till. För man inser från början att det är viktigt att de når en vis punkt, frågan är bara när och var den är.

ISBN 9789129662375

Inga kommentarer: