torsdag 12 december 2013

CINDERella


Cinder (inbunden)

En elak styvmor, elaka styvsystrar, en vacker prins och en ondskefull drottning. Det känns igen eller hur? Men kanske inte en cyborg med ett dunkelt förflutet i titelrollen. Cinder av Marissa Meyer är del ett i Månkrönikan, som enligt planerna ska bli 4 delar och gärna för mig.

Dessutom verkar jag ha hittat ett nytt förlag att lita på. MIX förlag har gett ut Smitta, Varma kroppar, I dödsskuggans land och Cinder. Alla riktiga kanonböcker! Så håll utkik efter deras böcker.

Ja, Cinder är alltså en cyborg. Hon adopterades som elvaåring av en man från Nya Beijing, men han dog i den nya pesten och Cinder fick bo hos hans änka Adri och hennes två döttrar, Pearl och Peony. Nu är Cinder 17 år, hon jobbar varje dag på marknaden som mekaniker och är den bästa i stan. Pesten härjar fortfarande och hundratusentals människor har dött i sjukdomen.

Så en dag kommer Prins Kai till marknaden och vill få sin androidrobot lagad. Cinder förstår att roboten måste innehålla någon hemlig information som prinsen vill ha och hon lovar att fixa den. Detta och att Cinders styvsyster Peony (som faktiskt inte är elak) blir sjuk i pesten sätter händelser i rörelse. Cinders styvmor tycker det är Cinder fel att Peony blivit sjuk och därför donerar hon henne till pestforskningen = säker död. Men där upptäcker forskarna att hon är immun mot sjukdomen. En dr. Erland menar att hon är ovärderlig och hon måste komma till slottet (där forskarna håller till eftersom även kejsaren, Kais far, är sjuk) var dag för prover. Det gör att hon och Kai stöter på varandra lite då och då. Tillslut ber Kai att Cinder ska följa med på den årliga balen. Hon tackar nej, för hon vet att Kai inte skulle gilla henne om han visste att hon bara är 75% människa, resten robot. Det gör ingen.

Dessutom finns det en fientlig grannplanet, Luna. Där finns drottning Levava som vill ta över jorden och gifta sig med Kai. Hon är tokelak men kan förtrolla människor att älska henne och tycka hon är den vackraste på jorden.

Nästa del ska komma på engelska i januari...blä, vill inte alls vänta.

ISBN 9789186843007


Inga kommentarer: