tisdag 19 augusti 2008

Duktigt Bra Deckare!

Jag har läst väldigt, väldigt många deckare. Av dem är det framförallt tre serier som jag gillar, dessa är:
Afrodite av Ritta Jacobsson
Tommy & Flisen av Lilleste

David & Larissa av Martin widmark
Dessa deckare har något speciellt och handlar inte bara om problemet, brottet eller mysteriet som boken kretsar kring. Som läsare får man följa med på en resa inte bara i det spännande utan också i deras vardagsliv som är nog så intressant.

I Ritta Jacobssons böcker om Afrodite träffar vi en ganska självsäker tjej som går i 8:an. Hon är kär i grannkillen Linus och bästa kompis med Jo (Joline). Hon har en hund som heter Voff, vilken hon älskar. Linus har också en hund som heter Tingeling och Afrodite försöker att gå ut med Voff samtidigt som Linus går med sin hund. Han kanske snart märker henne och inser att hon är kvinnan i hans liv. I hennes familj har pappan börjat uppträda konstigt, han är inte på jobbet när han säger att han är det, han vill inte springa och simma ihop med Afrodite längre. Afrodite känner att något är fel. Samtidigt som detta händer i hennes vanliga liv så försvinner hennes klasskompis Mikaela. Inte långt efteråt hittas hon död, mördad. Afrodite dras mer eller mindre frivilligt in i mordgåtan som blir riktigt kuslig. Någon i hennes närhet har dödat Mikaela, men vem?

I serien om Afrodite har det blivit 2 böcker och första heter "Afrodite och döden". Tredje och sista boken kommer någon gång i september.

Den andra serien som jag vill lyfta fram är serien om Tommy och Flisen. De är två killar som går på högstadiet och är dödspolare. De hänger alltid ihop och gör grejer tillsammans, men de lyckas väldigt ofta strula till det för sig själva. I denna serien är det för det mesta slumpen som leder in killarna på äventyr. I första boken "Inbrott i skolan" råkar Flisen stjäla klasskassan under en brandövning. Han ångrar sig genast och Tommy ska hjälpa honom att rätta till allt. De bestämmer sig för att göra inbrott i skolan för att lägga tillbaks pengarna i frökens kateder. Tommy och Flisen gör inbrott och lägger pengarna i frökens låda, men när de är i klassrummet så blir det ett verkligt inbrott i datasalen som ligger vägg i vägg. De hör dunsar, bråk och skrik någon som frågar "Är han död". Flisen och Tommy kommer därifrån utan att bli upptäckta men de kan inte släppa händelsen. De vill veta vad som hände och varför de kände igen en av rösterna i salen.

Tommy och Flisen deckarna är spännande, det enda jag inte gillar är omslaget. Jag förstår faktiskt inte det alls. Killarna ser barnsliga ut och ger helt fel signaler om innehållet. Just nu finns det fem delar i serien.

Martin Widmark har skrivit en serie som blandar in fantasy i deckartraditionen. Böckerna utspelar sig i vår värld och vardag, men det finns magiska inslag i böckerna. Första boken heter "Antikvariat blå speglen". David är en blyg kille som inte gärna står i centrum, han tycker det är jobbigt att ta kontakt med andra. Det är bland annat därför som han inte vill följa med sin mamma och pappa till Afrika där de ska jobba i ett år. I stället får han bo hos farbror Melikor som har ett antikvariat. Men en dag är Melikor försvunnen. David hittar ett kodat meddelande som leder in honom på en farlig väg mot att finna Melikor och mycket annat. Som tur är har Larissa börjat i Davids klass och redan första dagen tog hon kontakt med honom. Han blir blixtförälskad, ínte bara för att hon är söt hon är dessutom väldigt smart. Det finns fyra böcker i serien.

Jag gillar serien mycket och det har de flesta kritiker också gjort;

Pressröster om "Antikvariat Blå Spegeln":
Samtidigt som även "Antikvariat Blå Spegeln" är en klassisk deckarhistoria (kryddad med lite kärlek) lyckas han göra ämnena historia och naturvetenskap spännande utan att det känns det minsta krystat." Sydsvenskan

"Widmark skriver bra, fängslande och lättläst även när hans målgrupp är de lite äldre."
Svenska Dagbladet

För att få mer information om Martin Widmarks böcker, kolla in hans hemsida;Lena
Lilleste
Inga kommentarer: