måndag 18 augusti 2008

Skämmerskans dotter

Här kommer ett riktigt ruggigt bra fantasy-tips! Jag läser ofta bara någon eller några böcker i en serie. Men då och då dyker det upp serier som jag bara måste läsa alla delarna i. Lene Kaaberböls "Skämmerskans dotter" är första delen i en sådan serie. Allt som allt blev det 4 delar som jag bara var tvungen att läsa, de var så bra.Det handlar om Dina som är dotter till en skämmerska. En skämmerska är någon som kan se in i dina ögon och då ser hon alla handlingar som du skäms över. Dina har ärvt sin mors kunskaper och folket i byn undviker henne och hennes familj. Vem vågar se en skämmerska i ögonen?
Boken blir spännande men en gång. Dinas mor kallas till Dunarks borg för att dömma en mördare. Han ska ha mördat tre personer för att själv kunna bli kung. Men Dinas mamma ser att det inte är sant. Men Drakan, som är en onskefull och maktlysten figur, vill att han ska bli dömd för då kan han (Drakan) ta makten. Drakan skickar efter Dina för att tvinga Dinas mamma att säga att Nico (den oskyldige mördaren) är skyldig. Det gör hon inte, då tvingas Dina sova i Nicos fängelsehåla. Men Dina är inte rädd för hon kan också se att Nico är oskyldig. Men på natten kommer Drakan och försöker döda henne för att skylla det på Nico, men Dina och Nico lyckas fly. Men hennes mamma är kvar i borgen och nu hotar Drakan att hans drakar ska få slita henne i stycken om inte Nico och Dina återvänder.


Den är underbart spännande och det är lätt att leva sig in i Dinas värld med drakar, furstar, magi och allt annat fantastiskt.

Inga kommentarer: