måndag 25 augusti 2008

Ja må han le...va?

Problemet med nya böcker är att gamla böcker lätt hamnar längst ned i boktraven. En bok som verkligen inte förtjänar att vara där är Per Nilssons "Ja må han le...va?".

Boken utspelar sig under en enda natt då tre främlingar träffas av en slump. Roberto eller Robban som han vill kallas, har fått nog och har bestämt sig för att sticka hemmifrån. Detta natten till hans födelsedag. Han ska sticka ned till stranden och lämna sina kläder, sen får hans familj dra vilka slutsatser de vill. Han tänker försvinna. Men när han kommer till stranden träffar han en tjej som sitter där och gråter, hon ber honom att sticka. Men då hör han någon som ropar på hjälp. Det är en gammal kvinna som har ramlat och hon kan inte resa sig. Robban försöker hjälpa henne men hon har för ont , han måste ha hjälp. Han springer ned till tjejen på stranden och hon kommer och hjälper till. Den gamla måste till sjukhus, ingen har pengar till taxi så de får gå.

Det blir en resa genom natten och de inblandades liv. Kanske inte låter så våldsamt spännande, men det är det, jag blev nyfiken på massor och kunde inte sluta läsa. Varför att den unga tjejen vid stranden och grät, varför var den gamla kvinnan ute och gick mitt i natten och varför skulle Roberto sticka och aldrig mer komma hem.


Så strunta i det fula omslaget och läs denna underbara bok om livet, kärleken och döden.


Inga kommentarer: