fredag 12 september 2008

Fantastisk Fantasy!I helgen har jag läst två riktigt bra fantasy böcker! Det är Väktarens lärling av Joseph Delaney och Magi av Angie Sage. Böckerna är vad jag skulle kalla low-fantasy d.v.s det utspelar sig i en värld som är liknande vår men med inslag av magi och fantasivarelser. Dessa båda utspelar sig i en "medeltida" värld, där det finns kungar, borgar, riddare och prinsessor. Lägger man till Fantasy elementen så finns det trollkarlar, häxor, våldnader, magiska drycker och stor ondska.


Vi börjar med Väktarens lärling. På baksidan av boken står det; Varning! Måste läsas med lampan tänd. Bla, bla, bla tänkte jag och lade mig i min sköna säng, tände läslampan och började läsa. Ganska snart efter bara några sidor gick jag upp och tände lampan i hallen så det blev lite ljusare utanför mitt sovrum. Efter två kapitel tände jag fönsterlampan också och då var jag lite mindre tuff i mitt bla,bla,bla. För Delanys bok är spännande och otäck på ett sätt som gör att håret på armarna ställer sig upp.
Det handlar om Tom som är sjunde sonen till den sjunde sonen. Det innebär enligt legenden att han har speciella krafter. Hans föräldrar har försökt att hitta ett arbete åt honom för han är stor nog att lämna hemmet. Men han är sjunde sonen och det är inte lätt att hitta något åt honom. Därför får han bli väktare. Det är inget populärt jobb, människor är skrämda av väktarna och de har få eller inga vänner. Men vanliga människor behöver väktare för de fungerar som en slags polis för det övernaturliga. De fångar och fjättrar häxor, driver ut spöken o.s.v. Väktaren som tar sig an Tom ger honom ett inträdesprov, han ska övernatta i ett hemsökt hus (här tände jag lampa nr. 3) och sen bestämmer han om Tom ska få följa med honom. Väktaren talar om för Tom att han inte får låta stearinljuset slockna och att han måste gå ned i husets källare kl. 12 på natten. Men så klart slocknar ljuset just när Tom kommit ned i källaren och den osaliga anden får huset att skaka.

Så läs, bli lite skrämd och försök sluta läsa...det går inte! Detta är första boken om Tom, det finns tre till att se fram emot när den första tagit slut.


Nästa spännande fantasy-upplevelse är alltså Magi av Sage. Här finns det mesta en bra äventyrsroman bör innehålla. En förlorad son, en förlorad prinsessa, magiker, häxor, spådommar och en ondskefull trollkarl som försöker ta makten. Magi är första boken i serien om Septimus Heap (den förlorade sonen), det finns två böcker till Skuggan och Alkemisten.
Det hela handlar om familjen Heap som är magiker. Silas och Sarah har sex söner, när boken inleds har den sjunde sonen just blivit född, han är förutspådd till att bli en stor magiker (precis som Tom i väktarens lärling). Men barnmorskan tar honom med sig och säger att han tyvärr är död. Samtidigt är Silas påväg hem från en läkekvinna som bor utanför stadens murar, där han har hämtat stärkande örter till barnet. Han hör ljudet från ett spädbarn som ligger gömt under en buske, han tar med sig flickebarnet hem. Där är sorgen efter den döde pojken stor men flickan välkomnas i hans ställe.

I stadens borg där drottningen bor sker hemska saker. Samma natt som Heaps pojke dör så dödas drottningen och en elak trollkarl tar hennes plats. Magiker som Heaps har haft en stark ställning i staden men nu förändras allt och det blir farligt att vara magiker.

Sen gör historien ett skutt i tiden, flickan ska fylla 10 år och märkliga saker börjar ske i staden.
Drottningen fick nämligen en dotter samma natt som hon mördades. Hon har varit försvunnen sen dess men nu har elakingarna funnit henne. Det är flickan som bor hos Heaps och kallas Jenna. Familjen tvingas fly för att rädda sig själva och Jenna. Till sin hjälp får det övermagikern Marcia som i hemlighet har vakat över flickan och av en slump pojke 112 ur ungdomsarmen.

När familjen flytt med övermagikern kan den gamla elaka övermagikern ta sig tillbaka, han är en ondskefull magiker som utövar svartmagi. Med sig har han en pojke som han hävdar är Septimus Heap, Silas och Sarahs sjunde son.

Japp, tokbra fantasy. Varför inte springa till bibblan redan nu och rädda resten av veckan.

ISBN 9789185243846


Inga kommentarer: