onsdag 10 september 2008

Nu är det äntligen gjort!

Ja, nu har jag äntligen läst Douglas Foleys debutbok Ingen återvändo. Den har länge varit på min att-läsa-lista och nu är det gjort och tur är det, Oj vad bra!


Boken börjar på ett sätt som gjorde mig intresserad direkt. Nick är påväg till ett polisförhör och allt ser mörkt ut för honom. Hans syster säger att hon hoppas att de låser in honom och kastar bort nycklen och hans mamma gråter. Själv är han arg, ledsen och känner en stor skuld.

När han kommer till polisförhöret säger han att han är oskyldig och undrar hur det är med dem som är kvar på sjukhuset. Polismannen säger att han inte ska bry sig och istället börja berätta vad det var som hände innan båten plockade upp dem ur havet.

Så Nick börjar berätta. Allt började med att två lärare ville göra en kanotutflykt på havet med några elever, både tjejer och killar. Så Nick och hans kompis Andy (som inte längre pratar med honom) anmäler sig. Tre andra killar och två tjejer ska också med, en av tjejerna är Nick förälskad i och det gör allt bättre, för han är egentligen inte så sugen på att hänga med.

Morgonen när de ska ge sig av kommer, eleverna anländer till mötesplatsen och lastar i kanoterna. Då får de ett meddelande att lärarna är sjuka och att det inte ska bli någon resa. Killarna och tjejerna struntar i det och ger sig av ändå. Resan blir något helt annat än vad Nick kunde föreställa sig, till saken hör att han avskyr en av killarna som är med och han honom. Såklart visar det sig att han är ihop med Penny som Nick är kär i.

Ja, allt går mot ett katastrofalt slut och Nick sitter hos polisen och svettas och känner skuld.

Läs läs läs! Spännande, otäckt och påträngande. Boken utspelar sig bland engelska ungdomar i Hongkong på 1960-talet. Författaren har egna erfarenheter därifrån, men boken kunde lika gärna utspela sig i dagens Sverige.


ISBN 9789163820687Inga kommentarer: