måndag 22 september 2008

HÅRDROCK!

Rickard Jakbo, författare till boken Hårdrock säger att det är den första boken om denna musikstil på svenska. Det är konstigt. Hårdrocken är ju ändå runt 30 år och har aldrig varit död (även om vissa hävdar att den var det på 1980-talet). Just nu är hårdrocken större än på mycket länge. På Iron Maidens konser i Göteborg nu i sommar var vi 60 000 fans som sjöng allsång. Kan det bli större än så? Ja, så det kanse inte är så förvånande att det faktiskt har kommit ut två fin fina böcker på svenska.

I vilket fall som helst, Hårdrock är en toppenbra bok om hårdrocken och dess historia. Den är kul, snabbläst och riktigt, riktigt bra. Jag har gjort hårdrockstecknet (eller djävulstecknet som vissa kallar det) många gånger, men aldrig riktigt vetat vad det kommer i från...nu vet jag. Jag har funderat på låttexter som är märkliga och vissa får faktiskt sin förklaring i boken. Till exempel när AC/DC sjunger "Hell ain´t a bad place to be", så är inte det en hyllning till helvetet utan något helt annat. Dessutom finns det förklaringar och beskrivningar av diverse hårdrocksstilar, allt från Black Sabbath till Dimmur Borgir.


En annan bok om hårdrock som är lite mer omfattande är Hårdrock : rundgång, nitar och nackspärr av Melker Becker och Mattias Lindeblad, från radio- och teveprogrammet Rundgång. Den är också ny för i år, men har mer text och fler bilder. Den innehåller dessutom intressanta intervjuer med olika hårdrocks-profiler som Ronnie James Dio, In Flames, Dave Mustaine från Megadeth (som fick kicken från Metallica) m.m.

Boken tar upp massor av kul grejer bl.a. konstiga skivomslag, skräckfilm och det finns många roliga listor att kolla in. Mycket bra hårdrockbok!Japp, alltså två heta tips för alla musikälskare!
ISBN 9789170531224

Inga kommentarer: