fredag 31 oktober 2008

Agrasso, igen!

Samma förlag som gett ut "Gangster bröder" har levererat en annan kanonbok som heter "Fånge på Alcatraz" av Theresa Breslin.

Alcatraz var ett fängelse som låg på en ö utanför San Fransico. Dit kom de allra värsta förbrytarna som mördare, gangsterbossar och andra tokar. Boken utspelar sig då fängelset fortfarande var igång, nu för tiden är det ett museum.


Marty heter killen som boken handlar om. Han växer upp med sin mamma i ett litet plåtskjul bakom järnvägsstationen. De är väldigt fattiga och brukar stjäla från godsvagnarna. Sen säljer de sakerna för att få mat. Martys mamma kallar det för att fördela, inte för att stjäla. När Martys mamma blir sjuk och dör är han alldeles ensam i världen, men han har en vän, Ray.

Fast Ray kanske inte är den sortens vän man vill ha. Han övertalar Marty att råna en bank ihop med honom. Marty går med på att köra flyktbilen för han vill egentligen inte vara med alls. När de sitter i bilen utanför banken innan rånet ger Ray Marty en pistol. Marty har aldrig haft ett vapen och får en snabb lektion av Ray. Hur man sätter på och av säkringen och hur man skjuter.

Ray går in på banken, Marty väntar och leker med pistolen, på och av med säkringen, på och av, på...


Då kommer Ray springande från banken med en säkerhetsvakt bakom sig, han skriker åt Marty, samtidigt faller han omkull, vakten har skjutit honom. Marty siktar mot vakten utan att tänka och skottet träffar honom i bröstet. En mamma med sitt barn närmar sig. Marty vill att hon ska hålla sig undan och skjuter i luften. Men kulan träffar något och ändrar bana och träffar mamman, en rikoschett. På mindre än en minut har han dödat två människor.

Marty hamnar på Alcatraz, men det är inte nog. Några fångar planerar att fly och Marty blir en del i deras plan, mot sin vilja. Han kan inte säga nej för då är han en död man, flyr de är chansen också stor att han dör. Ingen har någonsin flytt från Alcatraz.

Spännande så att det ryker om det. En snabbläst bok med luftig text och en riktigt bra berättelse.

Inga kommentarer: