måndag 8 december 2008

En sann berättelse om två rånare


Siv Widerberg har gjort en bok som verkligen berör och stör. Ge hit Mobilen! handlar om Niclas och Morad som är två ganska vanliga killar som hamnar rejält snett i tillvaron. Boken är baserad på intervjuer som författarinnan gjort med killarna när allt lugnat ned sig. De säger båda att de lämnat all skit bakom sig och att de försöker leva normalt.


I boken berättar killarna om sin uppväxt och om när allt började gå åt skogen. För båda killarna började det tidigt, redan i 6-7:an var snatteri, biltjuveri och droger vardag. Hur hemskt är inte det! Det värsta, tycker killarna, är att lärare och föräldrar inget märkte.
Killarna blir äldre och det hela fortsätter, brotten blir allt grövre och både Niclas och Morad hamnar i förhör hos polisen flera gånger. Men inga varningsklockor ringer. De börjar dessutom spela bort massa pengar på spelautomater. Så nu måste de ha mer och mer pengar både till droger och till sitt spelande. Men de blir tillslut fast och allt ställs på sin spets.


Det var intressant att läsa hur lätt det var för killarna att hamna fel och hur snabbt fel blir rätt. Morad känner sig som en kung när han är fruktad och tycker det är coolt att ha ett rykte. Niclas vill vara som honom och hänger med på det mesta. Men när de tillslut åker fast är de väldigt ensamma. Ingen av "kompisarna" finns längre och de är så långt ifrån kungar som man kan vara.


Inga kommentarer: