måndag 15 december 2008

Sugen på bister realism?

I helgen har jag varit vid en sjö i en skog med Joel, Jessi och Derek. De är alla på flykt från en värld som på ett eller annat sätt vänt dem ryggen. Cannie Möller har skrivit en bok om utanförskap och påtvingad gemenskap. Boken heter Gömmarna och handlar om tre ungdomar som alla gömt sig i skogen för att inte bli funna av de som letar efter dem.

Joel är 16 år och har fått nog. Efter år av mobbing och trakasserier i skolan så ger han sig av. Han lämnar sin klass och ger sig ut i skogen för att aldrig komma tillbaka. Han vill inte gå hem till mor och far eftersom han känner sig utanför även där. Allt startar med att en tjej i klassen som heter Anja kommer fram och säger att han är fin i sina dreadlocks. Han blir jätteglad, men när han kommer ut ifrån biblioteket där det hände så hör han hur de skrattar åt honom. Tjejen som pratade med honom och hennes kompisar. Han blir bara så ledsen och ger sig av, han orkar inte mer.


I skogen träffar han Jessi som har rymt ifrån ett behandlingshem. Hon är 13 år och är pyroman, hon älskar när det brinner. I början vill Joel inte ha med henne att göra. Men hon vill vara nära honom och efter en skogsbrand som hon startar blir de ett slags par. Men när hon vill lämna Joel får hon inte det, hon blir hans fånge.

I skogen finns också en 12-årig kille som gömmer sig från polisen. Hans familj har blivit utvisad och han är jätterädd för vad som ska hända med honom. Han träffar Joel och får sova med honom vid hans lägereld. Men efter skogsbranden är han ensam igen.

Detta är en berättelse om utsatthet, svek och om omgivningens ansvar. Alla såg att Joel hade det för jävligt, men ingen gjorde något åt det. Hans föräldrar står handfallna, fast de vet att han far illa. Samma sak gäller Jessi, kanske allt kunde sett annorlunda ut med en ansvarstagande och modig omgivning.

En mycket gripande och jättebra bok! Den får mig att tänka på "Take a look at dig själv" och på civilkurage. Hur mycket ska unga människor få utstå innan omgivningen bryr sig, måste de försvinna och antas vara döda? Både Jessi och Joel mår psykiskt dåligt och Joel är dessutom direkt farlig. Hela berättelsen går mot ett katastrofalt och tragiskt slut.
Ge dig ut i skogen och bli ordentligt omskakad!Inga kommentarer: