tisdag 20 oktober 2009

AugustprisetDen 23 november i år delas Augustpriset ut. Vinnaren får 100 000 kr plus ära och berömmelse, för det är ett fint pris att få. Alla svenska förlag kan anmäla böcker till Augustpriset och det är svenska förläggareföreningen som delar ut priset. Mer information om priset finns på: http://augustpriset.se/
De nominerade barn- och ungdomsböckerna är;
Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević, Alfabeta Bokförlag
”När jag föddes trodde farsan på allvar att jag var ett svenskt barn, eller åtminstone att jag skulle kunna bli". Med humorn som överlevnadsstrategi försöker Svenhammed navigera mellan motsägelser, förväntningar och våld i hemmet. En obehaglig, modig och livsbejakande bok.
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, Bonnier Carlsen
När Ylvas familj utplånas tvingas hon återskapa sitt liv. Med total kontroll över historiska fakta och driv i berättandet skapas grym inlevelse. En omskakande och ondskefull robinsonad i pestens tid. (Månskensvargen har jag skrivit om här på bloggen).
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, XPublishing
Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet.
Siv sover vilse av Pija Lindenbaum, Rabén & Sjögren
Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand.

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann, Alfabeta Bokförlag
Förtätade brottsstycken ur en uppväxt bildar en serie berättelser om fasa, kärlek och vuxenlivets obegripligheter. Boken om Tom överraskar och sticker ut i sin form och sitt uttryck.
Natthimmel av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren
Hemma hos Tilda pratar man inte med varandra och i skolan ska man "stämma med facit". Genom sin vänskap med Jesper vågar Tilda pröva andra sätt att vara. Pricksäkert beskrivs de komplexa koder som finns i klassen och familjen. En lågmäld och känslig historia om hur lek befriar och förlöser en ung människa.

Inga kommentarer: