torsdag 22 oktober 2009

Snyft & Snorvel!


Om jag stannar av Gayle Forman är en bok för alla som gillar lite sorgliga böcker. Böcker som till exempel, Livet på en kylskåpsdörr, Innan jag dör, I taket lyser stjärorna, Undrens tid, Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn och Ett litet hål i mörkret. Alltså böcker som lätt gör att man gråter en skvätt men som är så himla bra.
Mia är påväg med sin familj, mamma, pappa och lillebror för att hälsa på vänner till familjen. De tar bilen fast vädret är kallt och vägen hal. Familjen krockar med en lastbil och alla dör i olyckan utom Mia. Hon svävar mellan liv och död och blir liksom själv en iakttagare av allt som sker medan hon bestämmer sig för att stanna eller släppa taget. Hon följer sina anhöriga och vänner i väntrummet och långsamt förstår hon att det bara var hon som klarade sig i olyckan. Hon undrar vad hon har att leva för, ska hon orka ta sig igenom all smärta.
Mia tänker på allt som varit, på sin familj som hon älskar, på sina vänner och på sin pojkvän. Vi som läser får lära känna dem alla genom Mias minnen och Gud vad man önskar att hon inte ska dö. Mia har precis blivit accepterad till en fin musikskola och hennes pojväns band håller på att slå igenom. De har haft det lite så där på senaste tiden, men de älskar varandra och han får hålla en egen kamp på sjukhuset för att få träffa henne. Sjukhuspersonalen vill inte släppa in honom eftersom han inte är en anhörig och han blir helt galen.
Snyft, så bra! Detta är ännu en bok som gör lite ont att läsa, men det är den värd.

2 kommentarer:

Jesper sa...

Hej!

Jesper från Dagsås som pratade på bussen härom kvällen. Ville bara dela en länk till min kommande bok som jag talade om:

http://landgorst.blogspot.com/

Må gott,

Jesper

Anonym sa...

Tackar