torsdag 25 februari 2010

En vampyrklassiker!


Om Bram Stoker är vampyrböckernas fader så är Anne Rice definitivt deras moder. En vampyrs bekännelse är första delen i hennes serie vampyrkrönikan som består av tio böcker. Serien handlar mest om vampyren Lestat, men i första boken är det Louis de point du Lac som har huvudrollen. Jag läste första boken för sisådär femton år sedan och tyckte den var superbra. Nu i dessa vampyrtider tänkte jag att det var dags att läsa den igen och Ååå, den är underbar!
Allt börjar med att en ung man sitter i ett rum med en vampyr eftersom vampyren vill berätta sin historia. Vampyren är Louis och han berättar allt från början till slut. Han blev vampyr 1791 och det var något han mer eller mindre valde själv, eftersom han längtade efter döden. Han och hans familj ägde ett stort gods i New Orleans och han var den som bestämde i familjen. När hans bror begick självmord kände sig Louis skyldig och även hans familj anklagade honom. Det var då han blev vårdslös med sitt eget liv och träffade på Lestat som utan några betänkligheter förvandlade honom till vampyr.
Lestat blir Louis läromästare till det nya livet, det finns mycket som Louis inte vet. Han vet inte vad som kan såra vampyrer eller hur man lever som vampyr. Louis börjar nästan genast att förakta Lestat för att han är så grym, allt han gör handlar om hämnd. Louis upplever istället att hans förvandling till vampyr gör att han uppskattar livet och alla dess mysterier mer. Dessutom är han beroende av Lestat eftersom han tror att han vet mer om vampyrernas ursprung än det han berättar. Louis vet att det måste finnas fler av dem, men var? Han vill också veta vem som skapade Lestat, vad eller vem är det som gjort dem till det de är. Har han fortfarande en själ eller vad är han?
Louis vill hela tiden lämna Lestat och detta förstår Lestat. För att knyta Louis ännu hårdare till sig skapar han ännu en vampyr, Claudia. Hon är bara ett barn när han skapar henne och Louis blir som hennes far. Men hon blir äldre, fast aldrig i sitt utseende, när hon är 65 år så ser hon fortfarande ut som 5 år. Hon blir den grymmaste (på ett dåligt sätt) vampyren av dem tre men Louis kan inte hjälpa sin kärlek till henne!
Underbart, skrämmande och en av de bästa vampyrböckerna som finns! Det gjordes även en film med samma titel med Brad Pitt och Tom Cruise i huvudrollerna, även den var riktigt bra. Fast boken är sjukt mycket bättre! LÄS NU!

ISBN 9789170017261


Inga kommentarer: