torsdag 4 februari 2010

Lajv känslor


Vissa böcker är bara såå fina att man inte vill lämna tillbaka dem till biblioteket igen och Natthimmel av Sofia Nordin är en sådan bok. Så mycket känslor, tvivel och hopp var det länge sedan jag lästa.

Berättelsen handlar om Tilda som är 14 år och allt börjar när hon känner sig som mest sårbar, ensam och hopplös. Hennes bästakompis Adina har flyttat och de har börjat att tappa kontakten med varandra. Tilda har inte någon längre. Hennes föräldrar verkar upptagna med sitt och hennes lillasyster Linnea håller sig på sitt rum när hon är hemma. Tilda brukar ibland klättra upp i äppelträdet som står i familjens trädgård och kika in på sin familj. Hon ser hur de sitter kring köksbordet och hon känner inte att hon hör ihop med dem.

Så en dag förändras läget, en ny kille som heter Jesper börjar i klassen. Av en slump börjar Tilda prata med honom och ganska snart blir de vänner. Jesper håller på med Lajv (levande rollspel, typ) och det ser alla i omgivningen på med stor tvekan. Vissa tycker det är fånigt, andra tycker det är farligt, eftersom alla vet att en tjej blev dödad i samband med ett rollspel förra sommaren. Hon var dessutom Jespers vän. Men Tilda blir intresserad av Lajv och vill prova och Jesper och hon blir bättre och bättre vänner. Men Tilda är hela tiden rädd att han ska inse vilken tråkig och vanlig tjej hon är. Hon vill vara annorlunda, spännande och snygg. Men det är kanske just det hon är?

Summeringen av boken blir att det var en jättebra lite vemodig historia om att vara sig själv och att allt inte är som det ibland ser ut att vara. Med lite mod kan man komma långt. Så var boken så fin, så fin.

Inga kommentarer: