tisdag 12 oktober 2010

Höstmörker

Om jag var författare skulle jag nog vilja vara Cannie Möller. Hon har en otrolig förmåga att skriva med ord som gör att berättelserna känns så äkta. I en bok som Oktober blir hennes ord pilar som träffar mitt i prick hela tiden. Det är viktigt i en bok som handlar om kärlek, vänskap, familjen och ja, om livet självt.
Allt börjar med att Lassie blir våldtagen av ett gäng killar och lämnas på marken i ett skogsområde. Som tur är finns Johan där, Lassies bästa vän, han ringer efter en ambulans. Johan har sett allt, men till polisen och Lassie säger han att han bara råkade komma förbi och av ren tur hittade Lassie. Sanningen är att han kom medans våldtäkten pågick, men killarna slog honom och hotade honom därför vågar han inte berätta allt. Killarna hade tvingat i Lassie en massa sprit, så hon minns inte riktigt vad som hänt.
Efter detta backar Möller tillbaka historien ett år och vi får lära känna alla inblandade. Lassie är 14 år och bor med sin mamma i en förort till Stockholm. Hon vill vara en tuff tjej som inte bryr sig om något. Hon och hennes mamma bråkar mycket, speciellt sedan Göran flyttar in. Han är våldsam, dricker och slår hennes mamma. Lassie fattar inte varför hon låter honom flytta in och hon känner att hon inte kan vara kvar där.

Johan är Lassies bästa vän, de har alltid hållt ihop. Lassie har skyddat honom när någon retats och gör det fortfarande ibland. Johan låter Lassie sova över ibland när det är jobbigt hemma hos henne. Johan vill gärna komma med i Mattes gäng som är lite småkriminellt. Det är Matte som är ledaren och ganska farlig. Men det är inte för Mattes skull han vill in i gänget, det är för Adam.
Så kommer gänget som deltog i våldtäkten, Matte, Adam och tre killar till. Men det är bara Matte och Adam som vi får lära känna lite bättre. Matte bor med sin pappa som aldrig är hemma. Han kommer bara hem en sväng på helgen, annars får Matte klara sig själv. Det går sådär, han hamnar i fel krets och blir indragen i häleri, misshandel och inbrott. Eftersom hans farsa inte ser vad som pågår känner Matte att han är påväg att bli kung.
Adam bor hos forterföräldrar som är superbra. Han träffar sin riktiga mamma och pappa ibland, men blir alltid besviken eller bara sviken. Varför han hänger med Matte och gänget är en gåta.
Att låta oss lära känna alla innan det fruktansvärda händer är otroligt bra. Det gör att berättelsen inte blir svart och vit. Det som händer Lassie är otroligt hemskt och killarna som gör det känns som monster. Men de är inte monster, de är människor och vi har läst deras berättelse. Vi kan inte förstå att de gör det de gör, men samtidigt kommer våld någonstans ifrån och vi kan förstår att ingenting är enkelt.

Inga kommentarer: