måndag 18 oktober 2010

Tretton skäl varför


Tretton skäl varför av Jay Asher var en riktig överraskning. Det är författarens första bok och jag hade inte hört så mycket om den. Men det var en sådan bok du öppnar och läser, läser och läser tills orden har tagit slut. Jag skulle bli förvånad om detta inte blir en film, jag skulle i allafall gärna vilja se den.

Hannah Barker har tagit sitt liv och Clay Jensen vet inte vad som väntar honom. En dag när han kommer hem från skolan ligger ett paket med sju kassettband på hans trappa. Det är Hannah som spelat in dem innnan hon tog sitt liv. Hon säger att alla som nämns på banden på något sätt har påverkat henne till att begå självmord. Alla som får banden är med på dem och det är upp till den som precis har lyssnat att skicka dem vidare.

Clay vill först inte lyssna, det måste vara ett misstag, han var förälskad i Hannah. Han tyckte att hon var så fin att han inte ens vågade bjuda ut henne. Men Clay knycker sin kompis freestyle och börjar lyssna. För honom blir det en resa genom Hannahs liv och genom sin egen hemstad. Han besöker de platser som hon har varit på och väntar på att hans namn ska nämnas på banden, vad har han gjort?

Hannahs berättelse handlar om hur många bäckar små blir till en å. Allt börjar med att en kille som hon kysst berättar att det minsann inte bara var en kyss. Hannah blir förkrossad, det var hennes första kyss, hon ville att den skulle vara speciell och fin. Men killen förstörde allt och snart har hon ett rykte om att var med på allt som en kille kan önska sig. Sedan följer en mängd enstaka grejer som gör att hon känner sig mer och mer värdelös och utanför. Tillslut orkar hon inte mer.

Sorgligt och tankvärt. Jag skulle så gärna vilja att någon räddat Hannah, sett hur hon började må dåligt och försökt göra något, vad som helst. Men ingen orkade se, inte ens hennes lärare och föräldrar.

Boken var jättebra, läs den och skicka vidare!

Inga kommentarer: