tisdag 12 oktober 2010

Pest och pina

De tusende av Petter Lidbeck är riktigt spännande och väldigt snygg. Varje sida är vackert illustrerad av Max Elmberg Sjöholm, så boken har mer formen av en serie än en bok. Det är en annorlunda skapelse och en mycket, mycket bra sådan. Jag hade egentligen bara tänkt bläddra lite i den och plötsligt så var jag indragen i Lidbecks nät av spänning.
Världen har drabbats av en pestlikanande sjukdom och av de som drabbas överlever var tusende. De överlevande får vara på en ö utanför en stad, där tar de hand om människor som har insjuknat och bränner de döda. En ung kille har varit på ön i flera år och minns knappt hur livet bland vanliga människor är. Hans bästa vän Mercer och han brukar tala om tiden innan, för de har ingen framtid att tala om.
Många av de överlevande på ön är missnöjda med hur de behandlas. För även om de har tillfrisknat så får de inte återvända till sina liv. Det är nämligen så att överlevarna smittar värst av alla. Gecko är en man som tagit över på ön och han vill att de ska ta sig tillbaka till fastlandet för att låta det naturliga urvalet ha sin gång. Han vet att om de överlevande tar sig till de friska kommer dödstalet stiga från 50 personer om dagen till 500. Då skulle de kunna återvända och ha vanliga liv. Men Mercer och killen, plus några till tycker att det är mord och inget annat, samtidigt vet de att de själva aldrig kommer att få leva vanliga liv igen.
Japp, riktigt spännande och relativt snabbläst (fast det hade kanske att göra med spänningen)!

ISBN 9789127122260