onsdag 9 mars 2011

Saba, sanningar och lögner


Jamen detta var ju en hit! Varför har ingen tipsat mig om Saba, sanningar och lögner av Simonette Schwartz? Mest av en slump började jag läsa i boken och hipp-happ så hade det gått ett par timmar och boken var slut.
Allt börjar med att Sabas pappa ska resa till hemlandet Eritrea och hälsa på släkten. Han ska vara borta i två månader och undertiden måste Saba ta hand om sina två småbröder eftersom mamman är deprimerad och tillbringar det mesta av sin tid i sängen. Mormor Zula (som pappan kallar för häxan) kommer också och hjälper till, fast pappan sagt att hon inte får vara i hans hem.
I skolan har någon läckt hemliga uppgifer om några elever och lagt ut dem på nätet. Loke som är kär i Saba har blivit drabbad och alla tror att det är Goran, skolans strulmagnet, som är skyldig. I skolan pratar Saba inte så mycket med Goran, men han brukar ringa på kvällarna för att prata. Saba gillar honom, han är en bra kompis under sin tuffa yta.
Saba har en storebror också men han sitter i fängelse efter en misshandel. Saba kan inte fatta varför han ballade ur och hon kan inte heller fatta varför mamman inte kan ta sig samman.
En kväll har hon följt med Loke hem och står och tittar i hans fönster. Då ser hon en vacker afrikansk kvinna i lägenheten mittemot. Kvinnan är gravid och i samma lägenhet ser hon sin pappa. Men han skulle vara i Eritrea, vad är sant och vad är falskt?
Det är LL-förlaget som gett ut boken, därför är texten luftig och boken går snabbt att läsa. Jag skulle gärna vilja läsa en bok till om Saba, så snälla Simonette, skriv mer!

Inga kommentarer: