fredag 4 mars 2011

Arra


Jag tyckte väldigt mycket om Maria Turtschaninoffs (Vilket fantastiskt efternamn, det skulle jag också vilja ha) Underfors och därför greppade jag hennes debut Arra när den dök upp på bibliotekshyllan. Den var så klart också underbartjättebra.
Arra är bokens huvudperson och hon bor i landet Lavora. Hon föds i en familj där det redan finns för många barn. Mamman funderar på att sätta ut henne i skogen, men det får hon inte för fadern. Hennes föräldrar har inte tid med henne och det blir hennes storasyster som får ta hand om henne. Men Kard (som systern heter) vill hellre leka och glömmer allt som oftast av att Arra finns. Arra växer upp i ensamhet, ingen talar till henne och hon talar inte heller med någon. Istället lyssnar hon och det hon hör är inte bara människornas röster, utan även naturens. Hon lär sig skogens-, vindens, eldens- och jordensröst.
Eftersom Arra inte talar så tror föräldrarna att hon är "ofärdig" som de kallar det. Det kan bringa olycka över huset därför skjuter syskonen och föräldrarna henne änn mer åt sidan. Arra lider i det tysta och längtar efter kärlek och närhet och som läsare blöder mitt hjärta med henne.
Men en dag brinner familjens hus ned, föräldrarna dör och Kard och Arra får flytta till sin storasyster i Lagora. Hennes storasyster är en elak häxa, men Arra står ut eftersom hon möter prins Surando. Hon möter hans blick och i den känner hon igen all rädsla, ensamhet och tvivel som hon själv bär. Genom att veta att hon inte är ensam kan hon härda ut och dessutom känns det som om hon och prinsen hör ihop.
Jag gillar Arra, hon är en urkraft som så sakteligen vaknar för att kunna rädda prinsen och hela kungariket!

ISBN 9789515226044


Inga kommentarer: