torsdag 28 juni 2012

Jellicoe road

Jellicoe road (häftad)Jag är nästan rädd för att skriva om Jellicoe road av Melina Marchetta. Det beror på att jag aldrig någonsin kommer kunna förklara exakt hur otroligt skitbra den är. Det är definitivt det bästa jag läst i år, en riktig upplevelse.
Det var den första bok som fått mig att för en sekund reflektera över om det går att köra bil och läsa samtidigt.

Taylor är 17 år och bor på en internatskola. Hon har haft en minst sagt risig uppväxt som slutade med att hennes mamma övergav henne i en affär i Jellicoe när hon var 11 år. Sedan dess har hon bott på skolan och har haft Hannah, skolvärdinnan, som fast punkt i tillvaron. Hon funderar mycket på sin mamma och pappa, hon vet nästan inget om dem. Hon försökte hitta mamman för 3 år sedan, då hon rymde med en kille som heter Jonah. De kom inte så långt och Taylor skyller det på Jonah.

Jonah går inte i hennes skola utan är kadett, typ går på militärskola. De brukar vara i Jellicoe under 6 veckor varje år och ha övningar. Boken börjar en vecka innan de kommer tillbaka och slutar när de åker hem. Taylor har försökt att glömma Jonah, hans svek och att hon faktiskt gillar honom. Men det går inte så bra när de träffas igen, speciellt inte när Jonah menar att hon förändrade hans liv den dagen då de träffades på perrongen och tog tåget bort från skolan. Taylor har bara inte fattat på vilket livsavgörande sätt än.

Förutom Taylors berättelse får man läsa om något som hände för 22 år sedan. Fem ungdomar blir genom en riktigt tragisk händelse bästa vänner och man fattar att deras öde på något sätt hänger ihop med Taylors. Det sker i en bilolycka, Webb och Narnies föräldrar och Tates lillasyster och hennes föräldrar omkommer. En kille som heter Fitz räddade dem ur bilarna. Dem femte killen, en kadett,  blir deras vän ett år senare när han råkar trampa ned blommorna som de planterat på olycksplatsen.

Boken har fått flera fina priser och jag kan nästan sätta en spänn på att det blir film av denna underbart vackra pärla. Är du sugen på ett smakprov?

Tror ni inte mig? Googla eller kolla kommentarerna på Amazon, den är så bra!

ISBN 9789185763252


Inga kommentarer: