fredag 1 juni 2012

Kaninhjärta

Redan efter ett par sidor av Kaninhjärta vet man att det inte kommer att sluta bra. Det beror inte bara på att Anne talar om sin syster i dåtid, hela stämningen i boken är ödesmättad och ruggig. Christin Ljungqvist har skrivit en ovanlig historia som inte påminner om något jag tidigare läst (som jag minns).

Mary och Anne är tvillingar men väldigt väldigt olika. Anne är den lugna iakttagande och Mary den otåliga och ofta utstuderat elak. Hon tycker om att knäcka människor och djävlas.  Deras pappa har lämnat mamman eftersom han träffat en ny kvinna. Mary är skitförbannad och har bestämt sig för att hämnas på honom. Så när pappan berättar att han och hans tjej ska på semester i Thailand bestämmer sig Mary för att hon och Anne ska bo i deras lägenhet i Göteborg under sommaren.

Men Mary och Anne är inte ett vanligt tvillingpar, tillsammans är det ett medium. Anne kan se spöken men inte höra vad de har att säga. Men Mary kan låna ut sin kropp och låta spökena tala igenom henne. Hon minns inte vad de har sagt utan det brukar Anne berätta efteråt. Fast när ett spöke berättar att Mary kommer att ta sitt liv så berättar inte Anne det, hon hoppas på att hon kan hjälpa Mary. Spöket säger också att de inte ska åka hemifrån, men ändå åker de till Göteborg och det är där saker och ting börjar spåra ur.

Tillsammans med några andra personer med ovanliga förmågor blir indragna i jakten på en försvunnen liten flicka. Mary blir som besatt av att hitta henne och Anne vill mest åka hem igen och sprickor som aldrig funnits mellan tjejerna sprids och växer.

Spännande spännande, perfekt sommarläsning!


ISBN 9789186634209
Inga kommentarer: