onsdag 30 maj 2012

Elin under havet

Elin under havet av Sofia Malmberg är en bok som går rakt in i mig. Det är en mörk berättelse som inte innehåller så himla många ord utan den berättas med bilder. Konstigt nog saknar jag inte orden. Det beror mest på att bilderna är helt fantastiska och talar för sig själva.

Elin är sisådär 12 år och bor med sin mamma och pappa. Hon är ensam, verkar inte ha några vänner och föräldrarna har fullt upp med sig själva. Pappan svischar bara förbi i någon bild och mamman går mest runt och är trött. Men Elin verkar inte direkt störas av att vara själv, hon strövar runt i skogen eller sitter vid sin dator. Det är på nätet som hon får kontakt med André. Elin är intresserad av att lära sig någon kampsport och André svarar att han kan lära henne. Han jobbar som instruktör och blir snabbt en viktig person för Elin. De chattar och han peppar henne och talar om för henne hur fin och bra hon är.

Ganska snart fattar man att han inte är någon trevlig kille alls, men Elin tycker han är fantastisk. Så när André föreslår att hon ska komma till träningslokalen blir hon jätteglad och åker dit. Men under lektionen tar André med Elin in i ett rum med en massagebrits för att "undersöka" henne. Hon måste ta av sig alla kläder och lägga sig ned.

Efter övergreppet tappar Elin greppet om verkligheten för att kunna hantera ångesten och smärtan efter det som har hänt. Hon försvinner in i en fantasivärld där hon är en hjältinna som kan hjälpa de som behöver hjälp.

Alltså en otroligt viktig och skrämmande bok om ett riktigt svårt ämne, sexuella övergrepp. Samtidigt är det en vackert utformad bok i mörk mangastil som verkligen ger berättelsen en extra dimension.

ISBN 9789129680690

Inga kommentarer: