onsdag 26 september 2012

En tid för mirakelMmm, kan det vara för att vi närmar oss det ökända 21/12 2012? Det datum som är Mayakalenderns sista och med det även världens...tror en del. Eller har det med det allmänna stora intresset för historier om en framtid då människorna kommer att få betala för vad vi gör mot naturen och oss själva? Svårt att veta, men det har gett många bra böcker och här är ännu en dystopi att förlora sig i. En tid för mirakel av Karen Thompson Walker har stökat till det ordentligt i mina drömmar. Senast i natt skulle vi (dvs mänskligheten) bli tvungna att flytta ut i rymden i en ark (ja, jag har sett filmen 2012).

Julia är 12 år när de skrämmande rapporterna kommer, jorden snurrar saktare och saktare. Först är det ingen som märker av förändringen, men nedsaktningen fortsätter. Snart börjar det märkas att det är på väg att gå käpprätt åt helvete med vår planet. Fåglar kan inte längre flyga, utan faller döda ned till marken. Människor börjar få konstiga sjukdomar och domedagsprofeter dyker upp i massvis på gator och torg. Vissa människor försöker fly, men vart ska de ta vägen? 

Julia och hennes föräldrar försöker fortsätta med sina liv, men det är svårt. Inget är normalt längre. Presidenten bestämmer att det är 24 timmars klockan som gäller eftersom dag och natt inte längre fungerar som det ska. Runt Julias skola sätter de upp enorma strålkastare eftersom dagen ibland är på natten, ja ni fattar. 

Men livet fortsätter med kompisar som sviker, jobbiga killar och ändå är allt helt annorlunda. Julia vill inte tro att allt är slut, hon vill bli förälskad, växa upp, utbilda sig och få veta vad hon kommer att bli när hon blir stor. 

Fakta: Den 23 mars 2010 inträffade ett stort skalv i Chile. Nasa kunde fastslå att jordbävningen som uppmätte 8,8 på Richterskalan påverkade jordens rotation och läge. Dessutom förkortades dagarna med 1,26 miljondels sekund. Jodå så att...

Är du orolig har NASA en officiell sida om 21/12 2012.

ISBN 9789113038674

Inga kommentarer: