fredag 17 maj 2013

Min syster är i tusen bitar

Min syster är i tusen bitarMin syster är i tusen bitar av Annabel Pitcher är en kanonfin berättelse. Jag blev väldigt berörd av boken som handlar om sorg, saknad och drömmar.

När James var 5 år hände något fruktansvärt. Innan hade han en lycklig familj, mamma, pappa och två storasystrar, Rose och Jasmine, de var tvillingar. Men nu när James är 10 år är det bara Rose som är i livet. Mamman har lämnat familjen och hör aldrig av sig, pappan dricker mycket och orkar inte jobba eller bry sig om sina barn.

James berättar att Jasmine nu bor på spiselkransen, i en urna. Deras pappa kan inte strö ut hennes aska eller ha en begravning, så hon är fortfarande en del av familjen fast hon varit död i fem år. Det är en sorglig tillvaro för alla. James kan inte sörja, han minns inte Jasmine. Det känner han skuld för, speciellt när alla frågar om hans syster som dog.

Men så pappan får ett nytt jobb, på landet utanför London. James och Rose hoppas att nu kanske det kan bli bättre. Men det blir det inte, kanske värre till och med. James blir retad i skolan och han enda kompis blir en muslimsk flicka, Sunya, hans pappa hatar muslimer. James får absolut inte prata med dem och definitivt inte bli kompis.

James hoppas att deras mamma ska höra av sig på hans födelsedag och det gör hon. Han får en spindelmannentröja och hon skriver på kortet att hon hoppas få se honom i den när de ses igen. James bestämmer sig för att inte ta av sig den innan de träffas igen. Tröjan blir smutsig, trasig och ful för dagarna och veckorna går, mamman kommer inte.

Min syster är i tusen bitar är sorglig, vacker och ändå roligt på sina ställen. En av de bästa böckerna i år, det tycker inte bara jag. I bokjuryns kategori, ungdomsböcker, kom boken bland de tio populäraste 2012, vann gjorde Eld.

 


ISBN 9789129679953Inga kommentarer: