måndag 13 maj 2013

Farlig förmåga


Farlig förmåga (kartonnage)
Ja, häxor verkar vara det nya svarta. Vi har bland annat Engelsfors-triologin, Beautiful creatures, Blodsmagi, Kretsen och så Farlig förmåga av Jessica Spotswood. Alla handlar om häxor och de har det inte så lätt.

Serien heter Systrarna Cahill och Farlig förmåga är första delen i serien. Cate är den äldsta av tre systrar, 16 år. När deras mamma dog lovade hon att ta hand om sina systrar. De är häxor allihop men deras pappa vet ingenting. Men nu kan hon snart inte ta hand om dem längre eftersom hon antingen måste gifta sig eller gå med i systerskapet när hon fyller 17 år. Boken utspelar sig i ett alternativt 1800-tal (?) med stora klänningar, tebjudningar och prydhet. Jag ser Stolthet och fördom eller Emma framför mig när jag läser. Fast i denna berättelsen styr brödraskapet, det är de som bestämmer att tjejer måste gifta sig eller gå med i systraskapet. Det beror på att de jagar häxor, allt som inte är normalt skickas till en instutition eller blir borta.

Några månader innan Cate måste välja händer massor. Hennes gamla barndomsvän, Paul återvänder till staden och vill gifta sig med henne. Tjejerna får en Guvenant som är supermystisk. De får en ny trädgårdsmästare som heter Finn och Cate blir kär. Men fröken Cate kan ju inte bli ihop med trädgårdsmästaren. Cate hittar sin mammas dagbok där det står om en gammal profetia om tre systrar som alla är häxor. En ska få brödraskapet på fall och en av dem ska döda en av de andra systrarna.

Romantik, spänning och magi. Jag gillade det!ISBN 9789129685381


Inga kommentarer: