fredag 19 september 2014

Avblattefieringsprocessen

Avblattefieringsprocessen av Zulmir Becevic är en skrämande framtidsskildring om ett samhälle där alla måste vara riktiga svenskar. MEN samtidigt, mitt i all främlingsfientlighet, är den riktigt rolig.

Jag gillar Becevics böcker, han tar upp allvarliga ämnen som rasism, identitet och våld på ett sätt så det känns på riktigt. Hans böcker sitter kvar länge, som Svenhammeds journaler, läste den för fyra år sedan och den poppar fortfarande upp i tankarna då och då. Avblattefieringsprocessens hjälte, Alen, påminner lite om Svenhammed som att de är födda i Sverige, de pratar bara svenska och är svenska. Men här slutar likheterna, för Alen lever i ett samhälle där svenskheten ska vara på ett visst sätt.

Alen har hamnat i en fosterfamilj eftersom hans pappa har hamnat i fängelse. Han går i skolan och är egentligen annars som vem som helst. Men nu har Partiet tagit makten i Sverige och har du föräldrar som kommit från ett annat land är du inte svensk. Då bär du på värderingar och idéer som kan hota samhället och svenskheten. Alen kallas därför till socialkontoret och får veta att han ska genomgå processen. Det innebär att han får en handledare, Karl-Olof, som ska hjälpa honom att bli svensk. Det innebär att han får hjälpa Karl-Olof att plantera buskar och klippa gräs. Men ibland tar Karl-Olof med honom ut för att lära sig hur Sverige fungerar. Han lär Alen att man inte bara kan gå och knacka på hemma hos någon och fråga om fika (för så vet ju Karl-Olof att blattarna gör. De sitter och fikar hela dagarna). Alen får därför knacka på hos en helt främmande person och be om fika, som om han inte redan visste att detta är helt galet.

Alen tycker processen är konstigt, vad är svenskhet? Finns det bara en och varför är inte han svensk när han är född och uppvuxen här?

Viktig bok som alla borde läsa!

ISBN9789150116984


Inga kommentarer: