måndag 29 september 2014

Stå ut!

Stå ut! (inbunden)Mattias Edvardsson har skrivit en bok som gick rätt in i hjärtat på mig. Snabbläst men med känsla för personerna i boken som gjorde dem levande och äkta. Stå ut är en bok som jag hoppas kommer att få många läsare.

Boken har tre huvudpersoner som alla berättar historien från sitt eget håll.

Nike är tjejen i skolan som ingen lägger märke till. Hon är definitivt smartast i klassen men har inga vänner. Hemma har pappan fått en depression och mamman tänker mest på sin karriär. Mamman vill dessutom att Nike ska ha bästa betyg i allt. Misslyckas hon på ett prov blir det datorförbud och för Nike är det ett öde värre än döden. Det är nämligen på nätet hon är någon. Där är hon den otroligt populära bloggaren Nicole som alla tjejer i skolan följer och vill vara. Ingen vet såklart att Nike är Nicole.

Liam är Nikes motsats, alla vet vem han är och han har många vänner. Han, däremot, bryr sig inte jättemycket om betyg och om att vara poppis bland lärarna. Han bråkar med alla om allt och för ett jävlas liv. För hur viktig är skolan när man har en mamma hemma som kanske ska dö. En morsa som faktiskt betyder allt för honom.

Christer är Nikes och Liams klassföreståndare. Han kallas bara för ärret, eftersom han har ett stort i ansiktet. Han har alltid haft det och inget i klassen vet varifrån han fått det och alla tycker det är ganska läskigt. Christer är ensam, han är ensam när han vaknar, när han är på jobbet och när han kommer hem. Han pratar till och med katten för att stå ut med det förflutna som han bär med sig och alltid blir påmind om, speciellt när han ser sig själv i spegeln.

Dessa personers vägar kommer att korsas på ett oväntat sätt. Nike/Nicole får en ny följare som vill bli vän med henne, det är Liam. Liam känner att han verkligen kan prata med Nicole och för henne berättar han det som ligger under hans jobbiga yta. Christer träffar en kvinna på kyrkogården som han börjar tycka mycket om, problemet är att hon är mamma till en av hans elever och dessutom väldigt sjuk.

Läs läs! Gör det nu!

ISBN789172996465


1 kommentar:

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=XKqYOP2DmJk jag håller med, kolla denna coola linken där någon recenserar boken på nästan lika bra sätt.