onsdag 24 september 2014

Näthat blues

Tycker du att det är ok att skriva elaka kommentarer på nätet? Tror du att personen inte bryr sig och tänker -det är bara en kommentar. Om det är så illa så kanske Näthat blues av Agnes Hammar kan få dig på andra tankar.

Boken handlar om Julie som är en av de populäraste i skolan, hon sjunger jättebra och är med i ett band som vunnit talangjakter och hon är så klart supersnygg. Detta kanske har gjort att hon inte är så snäll mot nördarna i skolan eller de som inte är lika populära som henne. Hon har gjort folk arga.

Allt börjar med att Julie får ett mail där det står Julie, du är en självgod subba. Det tycker alla. Julie vet inte vem som skickat det och blir mest sur. Tror inte att det kommer leda till något, men hon har fel. Ett par dagar senare har någon fixat en falsk facebook-sida åt Julie och där börjar de elaka kommentarerna välla in. En del kommentarer är anonyma, men vissa vet hon faktiskt vilka det är. Tänk dig, folk runt omkring börjar kalla dig för hora, äcklig, ful och en massa annat. Hon blir helt knäckt.

I boken är det inte bara Julie som berättar, även nätmobbarna får berätta hur de ser på saken, varför de gör som de gör och det gillar jag. Att de gör fel är solklart, men de gör det inte bara för att de är onda. Det finns förklaringar. När jag sökte på boken hittade jag En liten låt om näthat, mycket bra.    ISBN9789187667008

Inga kommentarer: